Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän hallituksella ratkaiseva viikko

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Keskustan Juha Sipilän vetämät hallitusneuvottelut alkavat olla loppusuoralla. Jäljellä on näillä näkymin enää tämä viikko. Viikonloppuna neuvottelujen johtoryhmä – Sipilä, Timo Soini (ps) ja Alexander Stubb (kok) – panivat neuvotteluihin vauhtia. Verot ja menoleikkaukset saatiin tiettävästi suurin piirtein valmiiksi. Sunnuntai käytettiin sen tarkistamiseen, mitä lauantaina tulikaan sovittua.

Aikataulusuunnitelman mukaan keskiviikkona olisivat hallitusneuvottelut päätöksessä ja hallitusohjelma valmis julkistettavaksi.  Keskiviikkona ja torstaina hallitukseen osallistuvien puolueiden päättävät elimet kokoontuisivat. Ne päättäisivät ensin hallitukseen menosta ja sitten ministereistä. Siinä välissä, torstaina, eduskunta äänestäisi pääministeristä.

Perjantaina tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimittäisi Juha Sipilän porvarihallituksen. Näillä näkymin kesäkuun alussa eduskunta keskustelee hallitusohjelmasta ja äänestää sen pohjalta hallituksen luottamuksesta.

Hallitusneuvottelijat ovat pitäneet hallitusohjelman yksityiskohdat hyvällä menestyksellä piilossa julkisuudelta. Ne julkistetaan kertarysäyksellä keskiviikkona. Hallitusohjelman kirjauksista on valmiina luonnos strategialinjaukseksi, EU-osio, maahanmuuttokanta sekä ulko- ja turvallisuuspoliittinen osio.

Viikon kiinnostavinta antia ovat luonnollisesti ministerivalinnat. Sipilästä tulee pääministeri ja Soinista näillä näkymin valtiovarainministeri. Stubbille veikkailtiin ensin ulkoministerin tehtävää – jossa hän olisi ollut kiistatta pätevä – mutta viimeaikaisissa arvailuissa häntä on istutettu elinkeinoministerin tuolille.

Jälkimmäisessä vaihtoehdossa olisi oma järkensä. Puheenjohtajakolmikon ei tarvitsisi sovitella neuvottelujaan ulkoministerin matkustuskalenterin mukaan. Lisäksi talouden suunnan muuttaminen kohti parempaa on alkaneen vaalikauden tärkein tavoite. Niinpä olisi luonnollista, että hallituspuolueiden puheenjohtajilla olisi taloudenpidon kannalta tärkeimmät salkut.

Sipilä on luvannut ottaa opposition toiveet huomioon, kun hallitus valmistelee sote-uudistusta sekä ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa ja puolustuspoliittista selontekoa. Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon laatimista on aiemmin seurannut parlamentaarinen työryhmä. Toisin sanoen valmisteluun osallistuvat kaikki eduskuntapuolueet.

Sote-uudistusta muotoiltiin kaikkien eduskuntapuolueiden voimin viime vaalikauden viimeisenä vuotena, kun hallituspuolueet eivät omassa joukossaan päässeet puusta pitkälle.

Oppositiokin haluaa yhteistyötä hallituksen kanssa. Mutta opposition varsinainen tavoite on saada eduskunnan puhemiehistöön edustajansa, käytännössä siis Sdp:stä.

Vaatimustaan – tai toivettaan – oppositio perustelee pääasiassa kahdella seikalla: puhemiehistössä on viime vuosikymmenet ollut myös opposition edustaja, ja näin turvattaisiin opposition vaikutusmahdollisuudet eduskunnassa. Eduskuntahan on se valtioelin, jonka luottamuksen varassa hallitus toimii.

Siihen aikaan, kun Suomessa oli kolme suurta puoluetta, opposition asema puhemiehistössä oli turvattu. Kolmesta suuresta puolueesta kaksi oli hallituksessa ja yksi vuorollaan oppositiossa.

Perussuomalaisten vaalivoitosta vuodesta 2011 lähtien asia on ollut toisin. Viime eduskunnassa puhemiehistössä oli myös opposition edustaja, mutta hän tuli perussuomalaisista. Pienempi oppositiopuolue keskusta jäi ilman edustusta.

Sdp:n tähtäimessä on toisen varapuhemiehen paikka, joka muuten olisi menossa kokoomukselle. Kokoomus tuskin luopuu paikasta vastustelematta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat