Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euraasian talousunionin jäsenet vilkuilevat kohti länttä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Joskus vapaakauppa ei ole oikein vapaata eikä johda edes kauppaan.

Ajatuksen entisten Neuvostotasavaltojen talousliitosta kehitteli Kazakstanin johtaja Nursultan Nazarbajev jo parikymmentä vuotta sitten.

Kun Venäjän presidentti Vladimir Putin lämmitti idean uudelleen nelisen vuotta sitten ja nimesi sen Euraasian unioniksi, mahdollisten jäsenmaiden joukko oli pienentynyt.

Alun perin mukaan hahmotellut maat olivat parinkymmenen vuoden aikana ehtineet muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta suuntautua kohti länttä. Moni oli jo Euroopan unionissa, moni puolustusliitto Natossa.

Intoa tulla mukaan karsi monessa maassa sekin, että Putinin mielenmaisemassa Euraasian unioni ei ollut pelkkää taloutta. Putinille se oli geopolitiikkaa sekä vastavoima Euroopan unionille ja Yhdysvaltain kasvavalle taloudelliselle läsnäololle vanhalla mantereella.

Muutaman kuukauden ajan toimineessa unionissa ovat mukana Venäjä, Valko-Venäjä, Armenia, Kazakstan ja Kirgisia.

Ainakaan vielä unionin rakentaminen ei ole kiihdyttänyt keskinäistä kauppaa. Suomen Pankin tuoreen selvityksen mukaan Venäjän kauppa Euraasian unionin maiden kanssa on supistunut.

Esimerkiksi Armenian kanssa kauppa on kutistunut enemmän kuin Venäjän ja Ukrainan välinen kauppa, joka on vähentynyt alkuvuonna 60 prosenttia vuotta aiemmasta.

Monella unionin jäsenellä aito kiinnostus suuntautuu länteen. Venäjän heikentynyt talous ei tarjoa tukea, eikä Venäjän markkinoilla riitä kysyntää, kun halventunut rupla ohjaa kulutusta venäläisiin tuotteisiin.

Esimerkiksi Valko-Venäjä rakentaa kaiken aikaa tiiviimpää talousyhteyttä Saksaan saadakseen sitä, mitä Venäjä ei voi tarjota ja mitä Valko-Venäjän talous aidosti tarvitsee: läntistä teknistä osaamista ja läntisiä investointeja.

Suuntaa kohti länttä antaa sekin, että pakotteiden aikana Venäjä ei aina ole suhtautunut Valko-Venäjään kuin vapaakauppakumppaniin.

Marraskuussa – tosin ennen Euraasian unionin syntyä – valkovenäläisen lihan tuonti Venäjälle kiellettiin. Moskovan mielestä Valko-Venäjältä salakuljetettiin Venäjälle ruokaa, jonka tuonti oli kielletty Venäjän vastapakotteilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat