Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ripeä työnvälitys edellyttää rakenteellista uudistusta

Pääkirjoitus
 
Mika Kiljunen ja Merru Tuliara
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Työttömäksi jääneiden työnvälityksen pitäisi olla nopeaa ja tehokasta heti työttömyyden alkuvaiheessa. Yksityinen työnvälitys voi tulla siinä julkisen sektorin avuksi.

Työ ja työelämä ovat muuttuneet peruuttamattomasti. Globaali talouden murros ja laaja työttömyys ovat tosiasioita. Sen sijaan, että yritämme torjua globalisaatiota, meidän pitää pyrkiä sopeutumaan muutoksiin parhaalla mahdollisella tavalla.

Pitkien ja pysyvien työurien rinnalle on tullut pysyvästi työ, joka tehdään pieninä palasina eri yrityksissä. Sitra arvioi, että työsuhteista jo 35 prosenttia on erilaisia epätyypillisiä työsuhteita: niissä työskentelee siis jo 800 000 suomalaista.

Epätyypillisiksi työsuhteiksi Sitra laskee osa-aikaiset, yksinyrittäjät, tarvittaessa töihin kutsuttavat tuntityöläiset, henkilöstövuokrausyhtiöiden vuokra- ja keikkatyöntekijät sekä määräaikaiset.

Koska työelämä on muuttunut ja muuttuu vastedeskin nopeasti, myös työnvälityksen pitää uudistua.

Suomessa alkaa yli 760 000 työttömyysjaksoa vuodessa. Tästä määrästä 300 000 jaksoa ei pääty työllistymiseen kolmen ensimmäisen työttömyyskuukauden aikana.

Työttömät työllistyvät siis aivan liian hitaasti, ja jokainen työttömyyspäivä maksaa yhteiskunnalle liikaa. Työllistymiseen pitää saada vauhtia ja pian.

Tilastojen perusteella työllistyminen vaikeutuu ratkaisevasti, kun työttömyys on kestänyt yli kolme kuukautta. Siksi on tärkeää, että työttömäksi jääneiden työnvälitys olisi jo alkuvaiheessa nopeaa ja tehokasta.

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Henkilöstöpalveluyritysten liitto ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jolla tiivistetään työ- ja elinkeinotoimistojen ja henkilöstöpalveluyritysten yhteistoimintaa työnvälityksessä. Tavoitteena on löytää työttömille töitä ja työnantajille hyviä työntekijöitä.

Yhteistyöllä lisätään tietoisuutta henkilöstöpalveluyritysten toimintatavoista ja roolista työnantajana. Työ- ja elinkeinotoimistot ja henkilöstöpalveluyritykset järjestävät muun muassa yhteisiä rekrytointitilaisuuksia. Tarvittaisiin vielä pilottihanke, joka keskittyisi työllistymisen nopeuttamiseen työttömyyden alkuvaiheessa.

Yhteistyösopimus on hyvä alku, mutta se ei riitä. Tarvitaan rakenteellinen uudistus, jossa hyödynnetään nykyistä paremmin julkisen työnvälityksen ja yksityistä työnvälitystä hoitavien henkilöstöpalveluyritysten yhteistyötä.

Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyössä pitää myös ottaa aiempaa paremmin huomioon osapuolten erityisosaaminen ja työnjako.

Muualta Euroopasta – esimerkiksi Hollannista – on saatu hyviä kokemuksia siitä, miten julkinen ja yksityinen työnvälitys tekevät toimivaa, monimuotoista ja tuloksellista yhteistyötä.

Julkisen työnvälityksen pitää keskittyä vaikeasti työllistettäviin. Yksityisen työnvälityksen valttina on työllistämisen nopeus.

Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 45 prosenttia henkilöstöpalveluyritysten kautta työllistyneistä sai töitä viikon kuluessa työhakemuksen jättämisestä.

Henkilöstöpalveluyritykset ovat nopeita työllistämään, mutta ne ovat myös hyviä kokoamaan pirstaleista työtä. Henkilöstöpalveluyritykset yhdistelevät eri yrityksissä tarjolla olevaa työtä ja rakentavat siten osa-aikaisuuksista kokoaikaisia töitä ja määräaikaisista pätkätöistä pidempiä työsuhteita.

Työttömyysjaksojen lyheneminen yhdellä päivällä säästää työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan 26 miljoonaa euroa vuodessa ja kasvattaa vuosittaista tuotantoa yli 50 miljoonan euron arvosta. Työttömyysjaksojen lyhentäminen kokonaisella viikolla synnyttäisi vastaavasti yli 150 miljoonan euron vuosittaiset säästöt. Työllisyyden nopeuttamiseen kannattaa siis panostaa.

Valtiovarainministeriön esitys valtiotalouden sopeuttamiseksi on noin kuusi miljardia euroa. Jos säästöjä pystytään löytämään kehittämällä jo olemassa olevia toimintoja ja lisäämällä yhteistyötä yksityisen ja julkisen työnvälityksen välillä, hallitus voi selvitä sopeuttamisurakasta vähemmillä leikkauksilla.

Mika Kiljunen ja Merru Tuliara
Kiljunen on hallituksen puheenjohtaja
ja Tuliara toimitusjohtaja Henkilöstöpalveluyritysten liitossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat