Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkärivaje osuu nuoriin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yksi tapa arvioida Suomen terveydenhuollon tilaa on katsoa, millä erikoisaloilla on suurin lääkärivaje. Lääkäriliiton kokoamasta tuoreesta Lääkärit Suomessa -tilastoraportista käy ilmi, että sairaaloissa on suurin puute nuorisopsykiatrian, lastenpsykiatrian ja psykiatrian ammattilaisista. Niissä vaje on kaksinkertainen keskiarvoon verrattuna.

Tilastoja tarkastelemalla syntyy toisenlainen kuva kuin julkista keskustelua seuraamalla. Leikkaukseen jonottava saa usein äänensä paremmin kuuluviin kuin psykiatrisen avun tarpeessa oleva nuori.

Vajeen painottuminen psykiatriaan on monen tekijän tulosta. Selityksiä voi etsiä koulutuksesta, palkkauksesta tai yleisestä asenneilmastosta. Selvää kuitenkin on, että nuorella iällä vajaaksi jäänyt apu käy kalliiksi niin yksilölle kuin koko yhteiskunnalle.

Tilastojen kärki voi kuitenkin muuttua tulevina vuosina. Kun sairaaloilta kysytään, millä erikoisalalla palvelutarpeen kasvu on suurinta vuoteen 2025 asti, kärjessä on ikääntyneiden hoito eli geriatria. Tarve kasvaa arvion mukaan 126 prosenttia nykytasolta.

Tämä muutos on ainakin puheiden tasolla huomattu jo hyvissä ajoin. Lähes kaikissa sote-uudistusta käsittelevissä puheenvuoroissa muistetaan mainita väestön ikääntyminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat