Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viitsisikö Suomea puolustaa?

Pääkirjoitus
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Kertokaa te viisaammat: onko jossain vaiheessa tullut sosiaalisesti hyväksyttäväksi ilmoittaa,  että ei viitsisi puolustaa Suomea sodan aikana? Onko nykyään täysin normaalia kertoa, että konfliktitilanteessa pakenisi mieluummin yön selässä ulkomaille kuin lähtisi rintamalle?

Suomessa ei ole enää paljon tabuja, ja hyvä niin. Auktoriteettiusko on rapistumassa, mikä on tervettä. Pilkkaamme vapautuneesti toisiamme ja Jumalaa, poliitikkoja ja yritysjohtajia, vähemmistöjä ja enemmistöä sekä mitä tahansa muuta liikkuvaa kohdetta.

On kuitenkin yksi taho, jonka uskoin olevan kyseenalaistamisen yläpuolella. Se on Suomi, itsenäinen ja demokraattinen valtio. En tiedä teistä muista, mutta itse sävähdän joka kerta, kun joku kertoo julkisuudessa, ettei jaksaisi puolustaa isänmaata. Se tuntuu vähän samalta kuin astuisi rupikonnan päälle.

Maanpuolustus ei ole valintakysymys. Jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustukseen tai avustamaan siinä. Maanpuolustusvelvollisuudesta säädetään perustuslain 127. pykälässä, ja se koskee kaikkia suomalaisia ikään, sukupuoleen tai kuntoisuuteen katsomatta.

Perustuslaki on kirjoitettu täyteen erilaisia Suomen kansalaisten oikeuksia. Ainoa perustuslain tasoinen velvollisuutemme on puolustaa omaa maatamme. Se tuskin on liikaa pyydetty.

Maanpuolustusvelvollisuus ja -tahto eivät ole ristiriidassa yksilönvapauden, kansainvälisyyden ja rauhantahdon kanssa. En halua, että Suomen alakouluissa ruvetaan laulattamaan aamuisin Lippulaulua. Haluan innostaa nuorisoa lähtemään maailmalle, kokemaan muita kulttuureja ja kyseenalaistamaan piintyneitä suomalaisia käytäntöjä.

Vapautta ja kykyä lähteä ja kyseenalaistaa ei kuitenkaan ole ilman isänmaata ja äidinkieltä. Ilman isänmaata ja äidinkieltä meillä ei ole mitään.

Venäjän tilanne on muuttanut turvallisuus- ja puolustuspoliittista keskustelua kaikissa EU-maissa. Suomessa harva uskoo, että meitä uhkaa perinteinen sotilaallinen hyökkäys. Hybridisodankäynnin uhkia ei sen sijaan voi sulkea pois. Maanpuolustustahtoa ja -kykyä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

Kuka ilkeää vielä sanoa, että ei viitsisi puolustaa Suomea? Se on – paitsi itsekästä ja vaarallista – myös mautonta.

Annamari Sipilä annamari.sipila@hs.fi
Twitter: AnnamariSipila
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat