Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutus ja tasa-arvo auttavat kaventamaan tuloeroja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Talousjärjestö OECD ei kannata teoriaa, jonka mukaan tuloerot ovat hyvästä, koska ne kannustavat ihmisiä ponnistelemaan pois köyhyydestä. OECD:n tuore raportti jäsenmaidensa tuloeroista katsoo asiaa talouskasvun näkökulmasta eikä pelkästään sosiaalisena ongelmana ja päätyy siihen, että tuloerot haittaavat kasvua pitkällä aikavälillä.

Vaikutus tulee sitä kautta, että tuloerot alkavat näkyä koulutukseen hakeutumisessa ja yhteiskunnallisessa liikkuvuudessa – tuloerot eivät kannusta sosiaaliseen nousuun, vaan estävät sitä.

Talousjärjestön huolta asiasta lisää se, että kehitys on mennyt vain huonompaan suuntaan viime vuosina, ja tuorein tulos on koko mittaushistorian kärjistynein. Osasyy on useiden OECD-maiden heikko talouskasvu, joka on johtanut monissa maissa koulutus- ja sosiaalimenoja koskeneisiin budjettileikkauksiin.

Kyse ei ole pelkästään kaikkein köyhimmistä. OECD:n mukaan tuloerojen kasvu alkaa vaikuttaa entistä enemmän myös alempaan keskiluokkaan – esimerkiksi siihen joukkoon, joka saa elantonsa perinteisistä duunariammateista.

Suomessa ei usein tulla ajatelleeksi, että naisten suuri työssäkäyntiosuus hillitsee tuloerojen kasvua. Se on kuitenkin ykkösasia, jota OECD suosittelee jäsenmailleen: tukekaa naisten työssäkäyntiä muun muassa toimivalla päivähoidolla ja kannustamalla isiä lastenhoitoon.

Pätkätöitä järjestö ei sinänsä pidä pahana, jos niistä saadulla kokemuksella on mahdollisuus ponnistaa kohti vakaampaa ja paremmin palkattua työsuhdetta. Useissa maissa on kuitenkin käynyt niin, että työmarkkinauudistuksilla on luotu enemmän määrää kuin laatua. Työpaikkoja on syntynyt, mutta juopa pätkätyöläisten ja vakituisten kokoaikaisten työntekijöiden välillä on syvä.

Suomessa tuloerot olivat suurimmillaan vuonna 2007, mutta ovat talouden laskukauden ja tulojen heikon kehityksen takia kaventuneet. Suurituloisimpienkin tulojen kasvu on johtunut lähinnä myyntivoitoista eikä reaalitulojen kasvusta.

Tuloerot todennäköisesti kasvavat uudelleen, kun talous joskus nousee. Siksi olisi tärkeää pitää huolta valinnoista, jotka OECD:kin todistaa oikeiksi: kannattaa panostaa koulutukseen ja naisten tasa-arvoiseen mahdollisuuteen osallistua työelämään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat