Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkko voitti Puolassa ja hävisi Irlannissa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viikonloppuna kaksi eurooppalaista maata, joissa katolinen kirkko on ollut vahva yhteiskunnallinen voima, otti askeleita eri suuntiin. Irlanti etääntyi kirkon tahdosta, Puola tuli lähemmäs.

Irlannin kansanäänestyksessä voitti lauantaina liberaali katsomus: 62 prosenttia äänestäneistä kannatti ajatusta, jonka mukaan avioliitto pitää sallia myös samaa sukupuolta oleville.

Sunnuntaina Puolan presidentinvaalien toisen kierroksen voitti konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen ehdokas Andrzej Duda. Duda ja hänen puolueensa ovat maan katolisen kirkon linjoilla ja vastustavat sekä samaa sukupuolta olevien avioliittoa että koeputkihedelmöitystä. Kun Puolan parlamentti vahvisti naisiin kohdistuvan väkivallan tuomitsevan Istanbulin sopimuksen, Duda piti parlamentin ratkaisua vääränä.

Puolan vaalien yllättäjä oli ensimmäisellä kierroksella kolmanneksi noussut Paweł Kukiz – entinen rockmuusikko, joka hänkin edustaa melko konservatiivista aatemaailmaa.

Irlannin taivallus kohti vapaamielisempää maailmaa on ollut vauhdikasta ja päämäärätietoista. Puola on empinyt ja mennyt edestakaisin.

Puolan parlamenttivaalit 2011 voittivat keskustaoikeistolainen Kansalaisfoorumi sekä kirkkoa ja konservatiiveja vastaan noussut Palikot-liike. Nyt otetaan askel takaisin.

Kun Irlanti päätti vuonna 1993, että miesten välinen seksi ei ole enää rikos, mielipidetiedustelujen mukaan vain viidesosa kansasta hyväksyi linjauksen. Pari vuotta myöhemmin järjestetyssä kansanäänestyksessäkin avioeron sallimisen kannalla oli vain niukka enemmistö. Nyt asenteet olivat muuttuneet rajusti.

Puolan hieman yllättävän vaalituloksen jälkeen arvioijat ovat pohtineet, mikä muuttuu. Puolan presidentillä ei ole samankaltaisia valtaoikeuksia kuin vaikkapa Ranskan tai Yhdysvaltojen presidenteillä.

Dudan nousu voi kuitenkin pohjustaa lokakuussa järjestettävien parlamenttivaalien voittoa hänen puolueelleen.

Jos Puolaan nousee parlamenttivaalien jälkeen Laki ja oikeus -puolueen (Pis) johtama hallitus, maa palaa tilanteeseen, jossa se oli kymmenisen vuotta sitten. Silloin Pisillä oli sekä pääministerin että presidentin paikat. Pääministerinä oli Jarosław Kaczynski ja presidenttinä hänen kaksoisveljensä Lech Kaczynski.

Puolan talous on vetänyt Euroopan heikohkoon taloustilanteeseen suhteutettuna kohtalaisen hyvin. Jos talouspolitiikkaan tulee muutoksia, niiden päämääränä on ostaa Pisin taakse väkeä, joka ei ole päässyt osille, kun Puolan elintaso on viime vuosina kohonnut.

Pisin hallinta tarkoittaisi todennäköisesti muutoksia siihen, miten Puola suhtautuu ulkomaailmaan ja millaista Puolan ulkopolitiikka on.

Duda on toivonut, että puolustusliitto Nato vahvistaisi läsnäoloaan Itä-Euroopassa. Duda ei suhtautumisessaan Venäjään paljon poikkea nykyisen keskustaoikeistolaisen hallituksen linjasta. Vähäinen ero syntyy siitä, että Pis ja Duda toivovat, että Puola ei linnoittautuisi EU:n yhteisen Venäjä-politiikan taakse, vaan harjoittaisi kriittistä linjaansa aktiivisemmin ja omapäisemmin.

Pis suhtautui jo Kaczynskin veljesten aikaan epäluuloisesti naapurimaahansa Saksaan. Duda toivoo muita Keski-Euroopan maita Puolan rinnalle – muun muassa yksinvaltaisia ja EU-kriittisiä piirteitä nykyhallinnon aikana kerännyttä Unkaria.

Duda ei ole halunnut Puolaa jäseneksi euroalueeseen, eikä hänen puolueensa ole innostunut Euroopan unionin yhteistyön tiivistämisestä. Tiedossa voisi siis vihdoin olla yksi maa, joka tukisi Britannian pyrkimyksiä löyhentää Euroopan unionia ohjailevia perussopimuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat