Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei käy kateeksi kansanedustajaa

Pääkirjoitus
 
Päivi Paulavaara Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen uutistuottaja.
Päivi Punkka
Päivi Punkka

Näkymä, joka kotisi ikkunasta aukeaa, määrittelee osin sen, miten tätä maailmaa ja maata katselet. Toiselle sinun näkymäsi on täysin vieras tai väärä, mutta esimerkiksi kansanedustajien päätösten pitäisi palvella kaikkien maita ja maailmoja.

Politiikan pintapuolinenkin seuraaminen voi johtaa nopeaan päätelmään: eipä käy kansanedustajaa kateeksi! Tekee kansanedustaja X niin tai näin, hän tekee jonkun silmissä aina väärin.

Enkä nyt viittaa joidenkin törkyviesteihin tai kännitoikkarointiin. Tarkoitan niitäkin, joiden arviointikyky päällisin puolin pitää ja käytöstapoja löytyy. Niitä, jotka ovat päätyneet työhön korjatakseen epäkohtia, saadakseen arvostusta ja rakentaakseen tästä maasta suomalaisille parempaa paikkaa elää.

Ongelma on siinä, mistä Suomesta puhutaan. Pikkuhiljaa aloittelevaksi metropoliksi turpoavasta pääkaupunkiseudusta vai autioituvasta maaseudusta? Entä keistä puhutaan, kun puhutaan suomalaisista? Tuilla sinnittelevistä maanviljelijöitä, kaupungeissa asuvista konsulteista, pikkukaupunkien partureista, maahanmuuttajista? Jupeista, hipeistä, pipeistä? Kun kansanedustaja tai puolue kumartaa yhdelle, hän tuntuu pyllistävän toiselle.

Suomi on eduskuntavaalien tuloksen perusteella jaettu kupliin ja kehiin. Hallitusneuvotteluiden aikana pääkaupungissa on alettu pelätä, miten käy Suomen navan – siis "navan", täältä katsottuna.

Stadilaisten silmissä vastakkain ovat maaseudulta ponnistava keskusta ja pääkaupunkiseudulla tukevasti seisova kokoomus. Ja siinä sitten kalistellaan poliittisia sapeleita. Puhutaan Suomen edusta, mutta nähdään hyvin eri tavalla, mikä Suomi on ja mikä sille olisi eduksi. Poliitikot saavat vihat niskaansa viimeistään silloin, kun päätöksiä ei synny tai edustaja ilmoittaa tietämättömyytensä.

Politiikka on nuorallatanssia: kenen asioita kannattaa julkisesti ilmoittaa kannattavansa? Lupaus "kaikille kaikkea" ei pelasta. Se on poliittinen itsemurha, lapsellista lässytystä, jonka perusteella edustaja voidaan leimata kyvyttömäksi linjata tai ottaa rohkeasti kantaa.

Jos taas ilmoittaa keskittyvänsä ajamaan pohjoispohjanmaalaisten spelttiviljelijöiden asiaa, muu 99 prosenttia kansasta mölisee, että mites me kaikki muut?

Joten terveisiä vaan Sanomatalosta sinne Mannerheimintien toiselle puolelle. Teette niin tai näin, aina teette jonkun mielestä väärin.

Päivi Paulavaara paivi.paulavaara@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat