Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toivottomuudesta tulee yhteiskunnalle raskas lasku

Pääkirjoitus
 
Reetta Meriläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja.

Smolnassa käytiin viime perjantaina kolmen puolueen hallitusneuvotteluja Juha Sipilän (kesk) johdolla. Samaan aikaan Musiikkitalossa kapellimestari Hannu Lintu johti Radion sinfoniaorkesteria ja Musiikkitalon kuoroa. Konsertti oli omistettu huhtikuussa 80 vuotta täyttäneelle säveltäjä Aulis Salliselle, ja siinä kuultiin hänen vaikuttava laulusarjansa Elämän ja kuoleman lauluja.

Laulujen sanat ovat runoilija Lassi Nummen. Niissä soi ikuisuus ja nykyisyys, suru ja toivo. Laulut kertovat ihmisen kyvystä tuhota ja pilata, mutta myös uskosta ihmisen kykyyn estää tuho tai korjata sen jäljet. Dies iraen (vihan päivä) säkeet lupaavat: "Meissä on myös rakkauden päivä, valon päivä. Ratkaisun avain on meissä. . ."

Smolnassa ei nyt olla ihan elämän ja kuoleman kysymyksissä, mutta aika lähellä kumminkin, jos dramatiikka sallitaan. Ja pateettisuus. Onhan kevät ja "keväällä vanha ihminen tulee pateettiseksi" kuten Sanna Kangasniemi kirjoitti.

Hallitusneuvotteluissa muovataan Suomen kohtaloa. Toivoa sopii, että strateginen ajattelu ulottuu kahden tai kolmen vaalikauden päähän, vaikka ratkaisuja täytyy löytää jo tässä ja nyt vaikuttaviin suuriin kysymyksiin.

Yksi hallituksen suurista tehtävistä on mahdollistaa tuottavan työn, työpaikkojen ja työllisyyden lisääminen. Menemättä syvemmälle tarjolla olevan työn ja työn hakijoiden eriparisuuteen, työllistämisrakenteisiin ja -keinoihin, tyhmempikin huomaa, etteivät nykyiset ratkaisut toimi tai riitä. Vuosia jatkunut tilanne on kuin suojuoksua syyspimeällä tihkusateessa.

Työstä kumpuava hyvinvointi ei ole vain valtiovallan vastuulla, vaan myös yritysten. Pk-yritykset työllistävät kunnioitettavasti, mutta tarvittaisiin myös isoja työllistäjiä.

Suurten yritysten työtä on siirtynyt halvan työvoiman maihin tai ihmisiä käyttökelpoisemmille roboteille. Virtaviivaistaminen on tarkoittanut työpaikkojen vähentämistä. Vanhaa työtä poistuu nopeammin kuin uutta syntyy.

Mihin suomalainen luovuus ja ideointivoima nyt suuntautuvat? Optimistisesti uskon, että sitä on. Missä ovat tuoreet, isonkin liiketoiminnan käynnistävät ja vientilukuihin vaikuttavat liikeideat? Lymyävätkö ne vielä laboratorioissa, työpöydillä ja hautomoissa?

Podemmeko ideoiden puutostautia? Kysymys on pakko esittää huolimatta kasvavasta peliteollisuudesta ja muutamasta loistavasta startupista. Toivon kielteistä vastausta, mutta Paasikiven aikana elänyttä ihmistä ei sitten kannata hämätä hypetyksellä tai pitchaustaidoilla.

Kun mennään makrotasolta mikrotasolle eli ihmisiin, työpaikka merkitsee enemmän kuin ihmisen siirtyminen sarakkeesta toiseen. Kysymys on elämisestä. On riipaisevaa seurata toiveikkuuden hiipumista, kun sadaskolmaskymmeneskään työhakemus ei tuota tulosta.

Hakemuksiin ei välttämättä vastaa kukaan, ei edes robotti. Mykkyys on yksi suomalaisen työkulttuurin vammoista. Jos sitkeä haku kuitenkin tuo työpaikan, ilo on kuin kuuden magnitudin järistys mutta ilman tuhoja.

Ongelmia on helpompi sietää, jos pysytellään makrotasolla. Luvut eivät itke tai tunteile muutenkaan. Ihmiset eivät kuitenkaan ole vain lukuja ja prosentteja. Jos olisivat, heidät pyöriteltäisiin taulukkolaskennalla järjestykseen. A vot!

Joka kymmenes 15–24-vuotias suomalaisnuori oli viime vuonna vailla työtä. Vastavalmistuneita korkeakoulutettuja työttömiä on yli 5 000, työttömiä tohtoreita yli tuhat. Luvut herättävät tunteita, mutta myös järkeä. Tilanteessa ei ole järkeä – ei yksilön, eikä kansantalouden kannalta. Suomella ei olisi varaa pitää tulevaisuuttaan poissa työpaikoilta.

Goalla joogaavat downshiftaajat ovat saaneet enemmän julkisuutta kuin kengännauhabudjetilla tukien varassa elävät nuoret. He eivät pakoile vaan etsivät työtä, joka edes jotenkin vastaisi yhtä tai useampaa tutkintoa ja parinkymmenen vuoden koulutuksella hankittua osaamista. Toivottomuudesta tulee yhteiskunnallekin raskas lasku.

Toivoa tarvitaan. Elämän ja kuoleman lauluissa (Kun vielä olet tällä rannalla) kehotetaan kiinnittämään katse "tähän rantaan, jolla hetken viivyimme, sen kauneuteen, sen kallionlohkareisiin: katso, ne kukkivat."

Reetta Meriläinen hs.artikkeli@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n entinen päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat