Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n urkinnan säännöistä syntyi poliittinen umpisolmu

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vajaat kaksi vuotta ensimmäisten tiedustelupaljastustensa jälkeen yhdysvaltalainen Edward Snowden saattaa olla tuskastunut elämäänsä Venäjällä.

Snowdenilta on tuskin jäänyt huomaamatta ironia siinä, että valtavat määrät Yhdysvaltain tiedustelutietoa julkistanut henkilö on saanut turvapaikan raskasta urkintaa harjoittavasta maasta. Hyviä vaihtoehtoisia asuinpaikkoja Snowdenille ei kuitenkaan ole vieläkään tarjolla.

Lohtua Snowden voi saada siitä, että hänen paljastustensa käynnistämä kiistely valtion harjoittaman urkinnan rajoista jatkuu ja jopa kiihtyy Yhdysvalloissa.

Snowdenin ensimmäisten paljastusten joukossa 5. kesäkuuta 2013 oli tieto tavasta, jolla Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA kerää ja tallentaa massiivisia määriä kansalaisten puhelintietoja. Tiedonkeruun salliva laki on vanhenemassa kesäkuun alussa, mutta kongressi ei pystynyt sopimaan sen jatkosta eikä korvaamisesta uudella lailla ennen tämän viikon istuntotaukoaan.

Urkintavaltuuksiin oli jo tulossa merkittävä muutos, kun kongressin alempi kamari eli edustajainhuone hyväksyi uuden lakialoitteen, joka olisi kieltänyt NSA:ta kokoamasta tietoja Yhdysvalloissa soitettujen puhelujen numeroista, pituudesta ja ajankohdasta, kuten virasto on tähän asti tehnyt. Operaattorit tallentaisivat tiedot ja antaisivat niitä viranomaisille vain yksittäistapauksissa.

Lain nimi oli lisäksi muuttumassa vähemmän uhmakkaaksi. Syyskuussa 2001 Yhdysvaltoihin tehtyjen terrorihyökkäysten jälkeen hyväksytystä patrioottilaista oli tulossa vapauslaki.

Lakihanke kuitenkin tyssäsi viime hetkellä, kun senaatin republikaanien enemmistöryhmän johtaja Mitch McConnell yritti pitää vanhan patrioottilain voimassa muuttamattomana. Senaatin äänestyksessä hän sai koottua riittävän määrävähemmistön uuden lain pysäyttämiseksi mutta ei saanut kokoon riittävää enemmistöä vanhan lain jatkamiseksi. Tuloksena oli se, että kongressi lähti tauolleen ja vanha laki raukeaa maanantaina ennen kuin lainsäätäjät palaavat töihin.

Taukoviikon aikana neuvotellaan kuumeisesti ratkaisusta, joka todennäköisesti lopulta löytyy. Snowden voi kuitenkin todeta, että hänen paljastuksensa ovat lisänneet yksityisyyden suojan poliittista painoarvoa Yhdysvalloissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat