Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi hallitus käynnistää tietyöt

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitusneuvotteluita vetäneen Juha Sipilän (kesk) prosessikaaviossa on tänään iltapäivällä vuorossa hallitusohjelman sisällön julkistaminen.

Alkuviikosta paljastettiin sen verran, että tuleva hallitus aikoo leikkaamisen ja joidenkin verojen korottamisen lisäksi tehdä myös lisäpanostuksia erilaisiin strategisiin hankkeisiin.

Summakin on tiedossa: kolmen seuraavan vuoden aikana yhteensä 1,6 miljardia euroa. Se sisältää joukon hallituksen kärkihankkeita ja lisärahaa liikenneverkon korjausvelan vähentämiseen eli teiden, ratojen ja vesiväylien kunnostukseen ja ylläpitoon.

Infraan osoitetaan pienempi summa kuin kärkihankkeisiin, mutta silti luvassa on tässä taloustilanteessa merkittävä investointi.

Väylistä ei ole enää varaa säästää. Etenkin tieverkosto on paikoitellen surkeassa kunnossa. Bonuksena on se, että asfalttikoneiden ja kunnossapitokaluston liikkeellelähtö työllistää: liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikön Harri Pursiaisen nyrkkisäännön mukaan miljoonan euron lisäpanostus antaa vuodeksi töitä 17 työntekijälle.

Tieverkkoa kunnostetaan myös siksi, että kaikki tulevat hallituspuolueet puhuivat vaaliohjelmissaan lämpimästi biotaloudesta eli metsäpohjaisen biomassan hyödyntämisestä energiantuotannossa. Suomeen on myös syntymässä yksi uusi sellutehdas Äänekoskelle, ja kahta samantapaista hanketta selvitetään.

Jo yksin Äänekoski lisää tarvetta saada puu liikkeelle metsästä. Siihen tarvitaan toimivaa logistiikkaa ja tukkirekkoja kestäviä väyliä.

Liikenneväylien korjausvelan määräksi arvioidaan 2,4 miljardia euroa. Sen verran tarvittaisiin valtion teiden, ratojen ja vesiväylien saamiseksi nykytarpeita vastaavaan kuntoon.

Viime vuoden lopussa korjausvelan ratkaisuvaihtoehtoja pohtinut, kaikista puolueista koottu työryhmä laski, että korjausvelan kasvu saataisiin pysäytettyä, jos perusväylänpitoon ohjattaisiin lisärahoitusta 100 miljoonaa euroa vuodessa nykytasoon verrattuna. Velan varsinainen vähentäminen vaatisi siihen päälle vielä 50 miljoonaa euroa vuodessa. Jos tällä 150 miljoonan euron vuositahdilla jatkettaisiin 12 vuotta, korjausvelka olisi pudonnut 1,9 miljardiin euroon.

Lisäksi väylänpidon perusmäärärahaan on työryhmän mielestä tehtävä ostovoimakorjaus ja nostettava sitäkin noin 50 miljoonaa euroa.

Löytyykö tulevalta hallitukselta vuosittain vähintään 150 miljoonan euron verran ylimääräistä budjettirahaa? Juha Sipilä linjasi jo, että strategisiin hankkeisiin ei oteta uutta velkaa eikä niiden toteuttamiseksi myydä valtion omaisuutta.

Korjausvelkaa pohtinut työryhmä totesi, että perusväylänpidon ja kehittämishankkeiden rahoitus on syytä vastaisuudessakin ohjata valtion budjetin kautta, mutta talousarviorahaa voisi täydentää muilla rahoitusmalleilla. Tällaisista ratkaisuista on jo kokemusta, esimerkiksi elinkaarirahoituksesta, vaikka kyseessä ei varsinaisesti ole rahoitusmalli. Se lähinnä jaksottaa valtiolle tulevia menoja pidemmälle ajalle.

Väistyvä hallitus suunnitteli mutta ei saanut aikaan Infra Oy:tä eli valtion omistamaa yhtiötä, joka järjestäisi rahoituksen elinkaarihankkeille. Ideana on se, että Infran avulla elinkaarihankkeiden usein kovia rahoituskustannuksia saataisiin alennettua.

Yksi kokonaan uusi vaihtoehto olisi valtion erillinen liikennerahasto, josta ainakin keskusta on puhunut. Se olisi budjetin ulkopuolinen rahasto, jota ei voi perustaa tuosta vain, vaan vaikeutetussa lainsäädäntöjärjestyksessä. Ja syystä: rahaston kautta hallitus voisi kiertää budjetin kehyksiä, eikä eduskunta voisi puuttua asiaan.

Onkohan neuvottelijoiden suunnitelmissa tienkäyttömaksu, jonka tuotto ohjattaisiin liikennehankkeisiin? Esimerkiksi Sveitsissä on käytössä määräajaksi ostettava vinjetti, jonka avulla myös ulkomaiset autoilijat pakotetaan maksamaan teitten käytöstä. Luovia ratkaisuja tarvitaan, kun raha on tiukalla ja tiet ovat rappiolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat