Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni odottaa kutsua ministeriksi

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Tänä aamuna moni kansanedustaja on todennäköisesti tarkistanut, että Helsingin-asunnon vaatekaapista löytyy edustuskäyttöön sopiva vaatetus. Sille voi olla tarvetta, kun ministerinimitykset lähenevät.

Henkilövalinnat kiinnostavat sekä poliitikkoja itseään että muuta yhteiskuntaa. Julkkikset joutuvat kierrätykseen nykyään niin nopeasti, että jopa neljä vuotta tehtäviään hoitava ministeri on julkisuuden todellinen kiintotähti.

Ennen kuin päästään nimityspäivään, hallitusneuvotteluissa on ollut monta vaihetta. Neuvotteluja on nyt yritetty viedä läpi siten, että tärkeimmät linjaukset saisivat ansaitsemansa huomion.

Strateginen on sana, jota tämänkertaiset hallitusneuvottelijat haluavat mielellään käyttää: isot ja pienet asiat erikseen, lyhyt ja pitkä aikaväli erikseen, syyt ja seuraukset erikseen.

Toukokuun alkupuolella neuvottelut aloitettiin yhteisellä tilannekuvalla ja visiolla. Strategiaryhmässä suuria linjoja piirsi yhteensä parikymmentä puolueiden edustajaa.

Puolueet pohtivat paljon esimerkiksi sisäisen turvallisuuden kysymyksiä, mutta teemaa ei haluttu nostaa liian näkyväksi. Se olisi voitu tulkita maailmalla merkiksi siitä, että kaikki ei olisi kunnossa.

Tässä vaiheessa puoluejohtajat olivat vielä innoissaan. Kerrankin hallitus toimisi kokonaisuutena.

Ongelmat alkoivat sen jälkeen, kun ohjelman työstäminen siirtyi strategiaryhmästä pienempiin työryhmiin. Puolueiden välinen kisa yksittäisistä sanoista ja pilkun paikoista pääsi valloilleen.

Neuvotteluissa mukana olleiden mukaan joukon kasvettua eteneminen pysähtyi ja iso kuva katosi.

Kului pari kolme päivää ennen kuin prosessi saatiin takaisin raiteilleen. Innostusta hillitsi myös se, että raha alkoi ohjata ja kahlita keskustelua.

Lopputulos on tänään vihdoin kaikkien nähtävillä. Viime vaalikausi kuitenkin osoitti, että pelkkä lista hyvistä aikomuksista ilman toteutusta ei riitä.

Tilanne tuskin masentaa niitä onnekkaita, joille käy kutsu ministeriksi. Kokeneiden poliitikkojen mukaan ensimmäisestä ministeripäivästä kannattaa nauttia, koska se on päivistä paras.

Toinenkin vaihtoehto on toki olemassa. Jos hallituksen taival on kovin hankala, ministerin paras päivä on vasta aivan kauden lopussa.

Matti Kalliokoski matti.kalliokoski@hs.fi
Twitter: mattikalliokosk
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimituksen
esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat