Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus tekee tarjouksen, josta järjestöjen on hankala kieltäytyä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tulevan hallituksen tärkeimpiä tavoitteita on saada viennin kustannuskilpailukyky parempaan kuntoon ja siten talous kasvuun.

Tuleva pääministeri Juha Sipilä (kesk) yritti yhteiskuntasopimusta jo ennen varsinaisia hallitusneuvotteluja. Tavoite on nyt sama: yksikkötyökustannusten alentaminen viidellä prosentilla.

Tavoitteeseen pääseminen vaatii muutakin kuin nollan pinnassa liikkuvia palkankorotuksia.

Edellisessä versiossa ratkaisu oli vuosityöajan lisääminen. Sen palkansaajajärjestöt tyrmäsivät suoraan.

Yksikkötyökustannuksia pystyy toki alentamaan muutenkin kuin työaikaa lisäämällä. Työaikaa voisi sijoittaa joustavammin niin, että töitä tehdään silloin kun niitä on ja vapaita pidetään silloin kun töitä ei ole. Joillain kausiluonteisilla aloilla järjestelmä on jo käytössä.

Ongelmaksi nousee se, että työajoista, ylityökorvauksista ja vuorolisistä säädetään alakohtaisissa työehtosopimuksissa. Monet palkansaaja- ja työnantajaliitot ovat sopineet esimerkiksi työajan lyhyemmäksi kuin työaikalaissa sanotaan.

Tällä kertaa tuleva hallitus aikoo käyttää järeitä keinoja palkansaajien suostutteluun.

Hallitusohjelmassa ja sen liitteissä on suunniteltu 1,5 miljardin euron ehdolliset valtiontalouden sopeuttamistoimet ja lisäksi miljardin euron ylimääräiset tuloveronkevennykset.

Mikäli yhteiskuntasopimus toteutuu, hallitus keventää vastapainoksi tuloveroa ja luopuu ehdollisista menoleikkauksista ja veronkiristyksistä.

Mikäli yhteiskuntasopimus kariutuu tai sillä ei ole toivottavaa vaikutusta, tuloveronkevennykset jäävät saamatta ja ylimääräiset menoleikkaukset sekä veronkiristykset tulevat voimaan.

Mikäli yhteiskuntasopimusta ei tule, hallitus aikoo leikata muun muassa lapsilisistä, opintotuesta ja työttömyysturvasta sekä poistaa vuorotteluvapaan. Verotukseen tulisi joitain kiristyksiä.

Jos siis kansalaisen etuudet heikkenevät tai verotus ei kevenekään kuten odotettiin, tiedetään tarjokas syylliseksi jo nyt: ammattiyhdistysliike.

Hallitus aikoo muutenkin lisätä työn tarjontaa muun muassa helpottamalla määräaikaisuuksia. Mahdollisuutta sopia työsuhteen ehdoista työpaikoilla aiotaan lisätä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat