Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhasta kaavasta oli aikakin irtautua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Puheenjohtaja Juha Sipilän (kesk) johtamissa hallitusneuvotteluissa toimittiin eri tavalla kuin ennen. Niinpä itse hallitusohjelma ei ole niin yksityiskohtainen ja rönsyilevä kuin edeltävien hallitusten linjaukset nelivuotiskausilleen. Hieman yli 30-sivuinen ohjelma yrittää olla aiempaa strategisempi. Se pyrkii kertomaan tässä vaiheessa vain sen, mitä keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen varaan rakennettu tuleva hallitus haluaa kaudellaan saada aikaan.

Ohjelma on vedetty leveällä pensselillä, mutta ohjelmaan liittyy hyvin yksityiskohtainen lista hallituksen päättämistä julkisen talouden sopeutustoimista vuoteen 2020 asti. Mukana on paljon "kipeitä päätöksiä", kuten puolueiden puheenjohtajat keskiviikkona uupumiseen asti toistelivat.

Säästöjen suuret linjat on siis päätetty ennen kuin ministerit nimitettiin – kukaan ei ole vielä ehtinyt muuntua hallitusneuvottelijasta oman hallinnonalansa tuliseksi puolustajaksi. Mukana on myös pitkä lista ehdollisia lisätoimia, mikäli hallitus ei saa aikaan yhteiskuntasopimusta työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Kepit ja porkkanat on siis jo päätetty ja nyt hyvissä ajoin kerrottu järjestöille. Tulevan hallituksen viesti maan työnjaosta on selvä.

Uudenlainen eteneminen on tervetullutta. Suomi oli pitkään välitilassa, jossa eduskuntavaaleihin valmistautuminen ja puolueiden sisäiset kisat syrjäyttivät järkevän päätöksenteon.

Sipilän hallitus on silti vasta työnsä alussa. Yrityksiä johtaneena Sipilä tietää, että nyt seuraa vaikein vaihe: haluttujen muutosten toimeenpano. Edellinenkin hallitus esiintyi jämäkkänä ja teki varmuuden vuoksi kolmeen kertaan päätökset isoista rakennemuutoksista, joista käytännössä yksikään ei toteutunut.

Ei riitä, että hallitusohjelma on erilainen. Hallituksen täytyy työskennellä yhtenäisempänä kuin aikaisemmin ja kyetä ministeriörajat ylittävään yhteistyöhön, jos esimerkiksi sääntelyä ja byrokratiaa oikeasti halutaan vähentää.

Joukkueena esiintyminen on myös symboliikkaa. Siksi alkuvaiheessa ministerit tungeksivat samassa työtilassa ja ryhmäytyvät kuin päiväkodissa ikään.

Suomi on taantumassa, josta ei nousta perinteiseen suhdannepolitiikkaan kuuluvalla finanssipoliittisella elvytyksellä vaan pysyvällä toimintatapojen muutoksella ja hyvinvointiyhteiskunnan kaikkien palveluiden tarkalla arvioinnilla. Siitä ei myöskään nousta leikkaamalla ostovoimaa vuosi toisensa perään. Hallitus on nyt sitoutunut pitämään kokonaisveroasteen ennallaan ja keventämään työn verotusta, mutta vastineeksi se nostaa haittaveroja ja leikkaa tulonsiirtoja jäädyttämällä indeksikorotukset.

Pysyvistä muutoksista merkittävin on sosiaali- ja terveyspalveluiden eli soten uudistus, josta nyt saatiin uudet suuntaviivat. Sote siirtyy kuntien vastuulta maakunnille, joille tulee vaaleilla valitut valtuustot, mutta ensi vaiheessaan ei verotusoikeutta. Soten rahat kerätään maakunnille vasta myöhemmässä vaiheessa.

Hieman arvoitukseksi jää, mistä soteen otetaan lisää tehoja ja miten pystytään hillitsemään hurjaa menojen lisääntymistä, joka johtuu ikääntyneiden osuuden kasvamisesta väestössä.

Toinen iso rakenteellinen muutos keskittyy kuntiin, joilta poistetaan tehtäviä ja velvoitteita. Lista luvataan valmiiksi tulevan elokuun budjettiriiheen mennessä. Kunta ei ole vastedes palveluiden järjestäjä vaan keskittyy elinkeinopolitiikkaan ja alueensa "elinvoimaan".

Entä sitten hallituksen kipeät päätökset? Tulossa on paljon nopeavaikutteisia valtion ja kuntien menoleikkauksia ja muita rakenneuudistuksia, jotka olivat jo edellisen hallituksen työlistalla. Mikään lohko ei puolustusmenoja lukuun ottamatta säästy – eivät opetuksen eivätkä tutkimus- ja kehitystoiminnan määrärahatkaan, joiden vaalitaistelun aikana kerrottiin olevan sijoituksia tulevaisuuteen. Opposition ensi kommenteista päätellen koulutussäästöistä ei tule helppoja.

Hallituksella on edessään työteliäs kesä. Hallitusohjelmaan sisältyy miljardin euron edestä uusia kärkihankkeita, joiden yksityiskohdat ja rahoitus ovat vielä auki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat