Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avoin data jäi puolitiehen

Pääkirjoitus
 
Esa Mäkinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kehityspäällikkö. Twitter @esamakinen.

Kun edellinen hallitus aloitteli kauttaan vuonna 2011, yksi ajan iskusanoista oli avoin data.

Valtion ja kuntien tuottamia tietovarantoja kaavailtiin annettavan ilmaiseksi ja helpossa muodossa kansalaisten ja yritysten käyttöön.

Valtioneuvosto teki asiasta periaatepäätöksen. Seurauksena ajateltiin olevan radikaalia avoimuutta ja uutta liiketoimintaa satojen miljoonien eurojen edestä.

Tapahtuiko mitään? Periaatteessa paljonkin.

Ilmatieteen laitos, Patentti- ja rekisterihallitus, verottaja, Trafi, Maanmittauslaitos, Tilastokeskus, Väestörekisterikeskus ja monet muut ovat kyllä julkaisseet omia datojaan avoimena. Kartat ja säätiedot ovat toki tärkeitä, mutta julkaistut datat ovat osoittautuneet hampaattomiksi. Ei syntynyt vallankumousta eikä valtavaa liiketoimintaa.

Avoimen datan idea on kirkas: veronmaksajien rahoilla tuotetaan tietoa, joka annetaan veronmaksajien käyttöön perimättä ylimääräistä maksua.

Idea ei oikeastaan ole kovin vallankumouksellinen. Silti viranomainen julkistamassa avointa dataa on yhä poikkeus, ei sääntö. Valtioneuvoston periaatepäätös ei mullistanut viranomaisten suhdetta hallitsemiinsa tietoihin. Esimerkiksi eduskunta uudisti juuri verkkosivunsa. Vaikka dataa on laareissa huikeita määriä, edes korkein lainsäätäjä ei ole avannut datojaan kansalle.

Kiivaasti muuttuvassa maailmassa vuoden 2011 ajatukset eivät riitä. Pitäisi ottaa seuraavia askelia.

Terveydenhuollon järjestelmät eivät keskustele keskenään, eivätkä ne ole säännöllisesti avoimia. Ihmiset eivät saa heitä itseään koskevaa dataa – omadataa – helposti käyttöönsä.

Avoimen datan saralla Suomen tähän mennessä mielenkiintoisin tapaus on ollut Helsingin kaupungin laskutustietojen julkistaminen vuosilta 2012–2013. Kaupunki julkisti satojatuhansia rivejä tietoa siitä, kenelle maksetaan ja miksi. Se oli todellinen toimintatavan muutos.

Helsingin kaupunki on edelläkävijä kaikessa avoimeen dataan liittyvässä. Kun Helsinki julkaisi laskunsa, muut suuret kaupungit seurasivat perässä.

Esimerkin voima auttaa paljon, mutta ei Helsinkikään kykene loputtomiin vetämään kehitystä. Suomi ei ole avoimen datan edelläkävijä, mutta jos nyt ei ala tapahtua, olemme pian takapajula.

Esa Mäkinen esa.makinen@hs.fi
Twitter: esamakinen
Kirjoittaja on HS:n datajournalismista
vastaava uutispäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat