Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajattele aina, että lasisi on puoliksi täynnä

Pääkirjoitus
 
Päivi Anttikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Keväisin valmistujaisjuhlien aikaan olen alkanut tuntea itseni vanhaksi.

Lasken vuosia taaksepäin ylioppilasjuhlapäivääni. Siitä on jo aika kauan, oli vuosi 1990. Olin silloin aivan liian huoleton, enkä ollut tehnyt kovinkaan tarkkoja suunnitelmia tulevaisuuttani varten. Olin itse asiassa vähän ajatellut, että varmaan ajaudun tekemään jotain kivaa tulevaisuudessa. En tiennyt minne tai miten, olin vain kovin luottavainen.

Suurin osa meistä puhui muutenkin silloin vain välivuodesta, jonka haluaa pitää. Teille nyt valmistuville tiedoksi, että välivuosi tarkoitti yleensä au pairiksi lähtöä, hanttihommia tai haahuilua ympäriinsä omaa paikkaa etsien.

Valtio ei painostanut meitä nopeasti työelämään esimerkiksi opintotukea leikkaamalla. Meille tyrkytettiin halpaa opintolainaa. Oli kesäyliopistoja ja kesätöitä, ei kolmatta lukukautta.

Ei ehkä olisi pitänyt olla niin paineita vailla, koska ylioppilaskeväänäni Suomi oli laman kynnyksellä ja työttömyysaste 6,1 prosenttia. Neuvostoliitto natisi liitoksissaan muttei ollut vielä romahtanut, ja idänkaupalle oli käymässä kylmät. Olisi varmaankin pitänyt olla vähintään syvästi huolissaan kestävyysvajeesta, mutta termiä ei onneksi ollut vielä keksitty.

Hyvinvointivaltio kantoi laman yli ja tasasi tuloeroja. Kaikki eivät kuitenkaan selvinneet rajusta romahduksesta. Laman uhrien kärsimykset ulottuvat tähän päivään.

Tulossa oli kuitenkin Nokia, joka oli jo keskittymässä matkapuhelimiin. Pääministeri Harri Holkeri teki eduskunnalle selkoa Suomen liittymisestä Euroopan talousalueeseen Etaan. Suomi alkoi kääntyä länteen, ja kaikki Itä-Euroopan tapahtumat ja itsenäistyvät valtiot olivat pelkästään jänniä ja huokuivat uutta aikaa ja vapautta. Ei pelottanut yhtään.

Kukaan ei tarkastanut lentokentällä laukkuja nesteiden vuoksi, ja junassa läpi Euroopan oli täysin turvallista nukkua käytävillä. Ei ollut Venäjää uhkaamassa Ukrainaa, ei hataria pakolaisveneitä Välimeren myrskyissä. Hyvinvointivaltion romahduskin oli vasta teoria pääsykoekirjoissa.

Jos olisin nyt yksi teistä vastavalmistuneista tai ylioppilaista, uskaltaisinko luottaa siihen, että hyvä tästä tulee? Jos juhlieni aattona Suomen tuore pääministeri olisi kertonut, että uusi hallitus alkaa kuroa kiinni 10 miljardin kestävyysvajetta ja tekee osana tätä kipeästi iskevät neljän miljardin leikkaukset? Ja varsinkin, kun koulutuksesta viilletään yli 500 miljoonaa euroa?

Meistä haluttiin maistereita ja tohtoreita, teistä halutaan kandidaatteja. Olisinko siinä tapauksessa pää sekaisin vapaudesta ja valinnanmahdollisuuksista?

Te nyt valmistuvat synnyitte minun ikäluokkani maailmaan, mutta ette koskaan kokeneet sitä. Teidän kykynne hallita epävarmuutta ja jatkuvia muutoksia ylittää minun ikäisteni sietokyvyn moninkertaisesti.

Emme joutuneet ottamaan yhtä suuria riskejä, eivätkä meidän valintamme olleet yhtä vaikeita. Meidän maailmamme oli vähän pienempi. Meidän laivamatkamme Ruotsiin on teidän mannertenvälinen lentonne.

Kun te haluatte tietää jotain, voitte googlata. Meidän piti soittaa jollekulle, joka tiesi asiasta, ja toivoa, että kaveri oli kotona vastaamassa lankapuhelimeen.

Älkääkä ihmetelkö, miksi me keski-ikäiset otamme niin paljon noloja selfieitä. Siksi, että nyt me voimme tehdä sen. Ennen mikä tahansa julkinen esiintyminen oli lähes kauhistuttavaa.

Asioilla on taipumus järjestyä, sanoi viisas äitini silloin vuosia sitten, ja sanoo edelleen. Näin on aina lopulta käynyt. Te ette voi luottaa siihen, että valtio hoitaa, mutta teillä on itseluottamus ja jo nuorena hankittu elämänkokemus, josta me vain haaveilimme.

Lämpimät onnittelut kaikille teille, jotka suurin toivein päätätte koulut ja opiskelut. Olkaa te esimerkkejä ja näyttäkää meille välillä jo toivonsa menettäneille vastavalmistuneen toiveikkuutta ja tulevaisuudenuskoa.

Ja aina kun uusi hallitusohjelma esitellään, miettikää te, kuinka sen avulla selvitään yhdessä – älkää vain keskittykö etsimään siitä virheitä ja vääryyksiä.

Näyttäkää, että aina on mahdollista ajatella lasin olevan puoliksi täynnä.

Päivi Anttikoski paivi.anttikoski@hs.fi
Twitter: PaiviAnttikoski
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Korjaus 29.5. kello 22.27: Kolumnissa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Suomen työttömyysaste vuonna 1990 olisi ollut runsaat 18 prosenttia ja että Suomi olisi jo ollut rajussa lamassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat