Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tälläkin kertaa hallitusohjelma löi keinoja kiinni etukäteen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitusohjelmasta ei tee strategista se, että entinen tekstimäärä jaetaan uudenlaisilla väliotsikoilla, alkuun kirjoitetaan visio ja tahtotila, sekaan laitetaan swot-analyyseja, ja suuria intohimoja herättävät yksityiskohdat kirjataan ohjelman liitteisiin.

Oikeampaa strategisuutta olisi puuttua ongelmiin ajoissa, ettei niitä jouduta ratkomaan paniikissa. Strategisessa toiminnassa mietitään aluksi tavoitteet ja sen jälkeen selvitetään huolellisesti parhaat keinot niiden saavuttamiseksi.

Tällä kertaa hallituksen muodostaminen oli prosessina aikaisempaa paremmin jäsennelty ja johdettu. Prosessista voi kuitenkin saada vain tyylipisteitä. Varsinainen arvosana ratkeaa sisällön perusteella – ja vasta vuosien kuluttua.

Ensimmäinen havainto on, että tuleva Juha Sipilän (kesk) hallitus päätyy tekemään paljon lyhyen aikavälin säästöjä, koska uudistuksia on lykätty edelliset kymmenen vuotta. Kansalaisten vahva reaktio kohdistuu näihin leikkauksiin, koska ne näkyvät konkreettisesti arjessa.

Toinen havainto on, että hallitusohjelma kaikesta etukäteishehkutuksesta huolimatta sisältää valtavan määrän yksityiskohtia ja lukkoon lyötyjä keinoja. Koska keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus ovat sovittaneet ajatuksiaan yhteen vasta muutaman viikon ajan, lopputulos on sekavampi kuin huolella tehdyssä valmistelussa, jossa pohdittaisiin esimerkiksi keinojen vaikutuksia tasa-arvoon.

Mikä sitten on se tulevaisuuden suunta, johon hallitus haluaa Suomen kulkevan? Poliitikot pystyvät päättämään suoraan valtiontaloudesta, mutta koko yhteiskunnan ja kansantalouden toimintaan he voivat vaikuttaa vain välillisesti.

Kapeaa elinkeinorakennetta ei pysty korjaamaan yhdessä vaalikaudessa, mutta uudistumista voisi tukea panostamalla tutkimukseen ja koulutukseen vanhojen toimijoiden tukemisen sijaan. Ohjelma on tältä osin ristiriitainen.

Sosiaaliturvan uudistamisessa Suomi on hukannut ainakin kymmenen vuotta. Nyt ollaan vihdoin valmiita kokeilemaan uudistuksia, mutta varsinaiset muutokset jäävät seuraaville vaalikausille.

Julkisen sektorin omissa toimintatavoissa ja hallintorakenteissa on paljon tekemistä. Jos voimat riittävät järkevään digitalisointiin ja aluehallinnon uudistukseen, se on askel eteenpäin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat