Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta pärjäsi salkkujen jaossa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tänään perjantaina pääministeriksi nimitettävä keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä valitteli keskiviikkoiltana omilleen, että hän ei kyennyt pitämään salkkujaossa keskustan puolta. Ulkopuolisen silmin tulos näyttää toiselta.

Hallitukseen tulee 14 ministeriä. Keskusta saa kuusi ministeriä, perussuomalaiset ja kokoomus kumpikin neljä ministeriä. Keskusta saa kaksi salkkua enemmän kuin muut hallituspuolueet. Se on enemmän kuin keskustan kansanedustajien määrä puhtaasti laskennallisesti edellyttäisi. Jako kyllä vastaa sitä, mitä keskustassa suunniteltiin jo ennen vaaleja, mutta silloin kannatuskyselyt ennustivat keskustalle yli 50 paikan eduskuntaryhmää.

Keskusta sai kaikki puolueen kannalta keskeiset kotimaan asioista päättävät salkut, valtiovarainministerin salkkua lukuun ottamatta. Puolue sai salkut, joihin kuuluvat elinkeinoasiat, ympäristö ja liikenne, sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus, maa- ja metsätalous sekä kunta- ja aluehallintoasiat.

Ministerien verraten pieneen määrään oli helppo päätyä sen vuoksi, että hallituksessa on vain kolme puoluetta. Silloin kun hallituksessa on ollut enemmän puolueita, ministereitäkin on pitänyt valita monta, jotta parlamentaarinen edustavuus pystytään ottamaan huomioon.

Ministerinpesti on lisäksi poliittisista palkintoviroista suosituin, joten puolueet yleensä valitsevat mieluummin enemmän kuin vähemmän ministereitä. Poikkeuksellisen moni omasta mielestään ministerivuorossa ollut joutui tällä kertaa pettymään. Toivo pitää panna siihen, että oman puolueen ministerivitjassa tapahtuu luonnollista liikettä tai tarkoituksellista kierrätystä.

Vähäinen ministerien määrä aiheuttaa – paitsi joillekin pahaa mieltä – myös muuta hankaluutta, josta on yleensä selvitty lisäämällä ministerien määrää. Ministeriryhmän kokoaminen on nimittäin yhtälö, jossa pitää ottaa huomioon mahdollisimman monta muuttujaa.

Valinnoissa painavat ministereiksi nousevien parlamentaarinen kokemus tai muu asiantuntemus, alueellinen edustavuus eli puolueelle tärkeät kannatusalueet, kansansuosio eli ministeriehdokkaiden eduskuntavaaleissa saama äänimäärä, sukupuolten välinen tasajako sekä mielellään monipuolinen ikärakenne.

Ministerivalintoja tasapainotetaan vielä eduskunnan puhemiesten valinnalla sekä eduskuntaryhmän puheenjohtajien valinnalla. Hienosäätöä tehdään eduskunnan valiokuntien puheenjohtajapaikoilla. Näin yritetään pitää mahdollisimman moni edustaja ja vaalipiiri tyytyväisenä.

Ministerijonon etummaisina ovat kussakin puolueessa puoluejohtoon tai eduskuntaryhmän johtoon kuuluvat. Myös osallistuminen hallitusneuvotteluihin ennustaa kohtalaisen hyvin poliittista nostetta.

Sipilän hallituksen ministerivalinnoissa ei ollut suurempia yllätyksiä lukuun ottamatta kenties sitä, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini päätti valita ulkoministerin salkun eikä valtiovarainministerin tehtäviä. Kaikki tänään nimitettävät ministerit olivat mukana hallitusneuvotteluissa. Perussuomalaisista salkkuun pääsevät kiinni Soinin lisäksi hänen suosikeistaan ensimmäinen varapuheenjohtaja Jussi Niinistö, toinen varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström. Myös kokoomus päätyi turvalliseen valintaan: kaikki tulevat ministerit olivat jo Alexander Stubbin hallituksessa.

Keskusta saa hallitukseen eniten ministereitä, mutta sillä oli myös eniten potentiaalisia ehdokkaita. Niinpä Sipilä päätyi luovaan ratkaisuun: perhe- ja perusturvaministerin kausi jaetaan kahtia Juha Rehulan ja Annika Saarikon kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat