Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myydään lisää nauhoja ja askeja

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Muutama vuosi sitten tutustuin takavuosien terveysteknologiaan. Kuljin pari päivää letkuryteikkö yläruumiista roikkuen ja anturit paidan alla pullottaen. Joka kerta, kun käännyin yöllä, heräsin siihen, että joku möykky alkoi painaa tai letku kiristää. Lypsykone yritti selvittää, mikä sydämessäni on vikana.

Tuore uutinen (HS 26. 5.) kertoo kuopiolaisesta keksinnöstä. Tulitikkuaskin kokoinen laite pannaan sydämen päälle. Laite seuraa sydämen sähköisiä signaaleja ja välittää ne matkapuhelimen avustuksella lääkärille.

Toinen uutinen (Tekniikan Maailma 13. 5.) kertoo Beddit-anturista. Ohut, taipuisa anturinauha piilotetaan sänkyyn lakanan alle. Suomalainen keksintö mittaa langattomasti hengitysrytmiä, sydämenlyöntejä, vartalon liikkeitä ja haluttaessa kuorsausta. Unen seurannassa käytettävää laitetta ei tarvitse käynnistää iltaisin: se tunnistaa lähelle tulevan matkapuhelimen ja alkaa välittää tietoja, joita voidaan käyttää muun muassa painon ja stressin hallinnassa sekä urheilussa.

Suomi on monien selvitysten mukaan maa, jossa kyllä syntyy keksintöjä, mutta niiden kaupallistaminen on vaikeaa.

Esimerkiksi käyvät edellä mainitut keksinnöt. Ne ovat erinomaisia, itsemittaamiseen perustuvia laitteita. Niille on myös helppo löytää käyttöä maailmassa, jossa ihmiset lihovat ja yhä suurempi osa väestöstä on ikääntynyttä. Mukavuudenhaluiset ihmiset eivät myöskään halua heräillä möykkyjen ja letkujen päältä.

Kaiken lisäksi tällaiset terveystekniikan tuotteet tarjoavat tehoa ja säästöjä terveydenhoitoon, jota heikentyvä huoltosuhde rasittaa kaikkialla.

Silti esimerkiksi kuopiolaista rasiaa on myyty vasta muutama tuhat. Beddit oli jo kauppaamassa lisenssiä amerikkalaisille, mutta finanssikriisi sotki suunnitelmat.

Nokiansa kadottanut Suomi on etsinyt uutta rahasampoa. Tilalle on tarjottu muun muassa pelialaa ja cleantechia.

Suomeen ei synny uutta pelastajaa, yhtä jättiläistä. Yksi pikkujättiläinen meillä jo on: terveysteknologia. Sen vienti lisääntyy nopeasti ja suuntautuu Yhdysvaltoihin, jonka talous kasvaa.

Kun Suomessa haetaan tuottavuusloikkaa ja vetoa vientiin, terveysteknologia tarjoaa niitä. Hallituksen kuuluu poistaa esteitä keksijöiden tieltä. Sääntelyä on karsittava, julkista terveydenhuoltoa on auottava sen ulkopuolelta tuleville keksinnöille ja Suomeen on houkuteltava pääomasijoittajia, jotka osaavat hioa tällaisia pieniä timantteja.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Twitter: PaavoRautio1
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat