Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivähoidon tarveharkinta merkitsee periaatteen muutosta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Uutta hallitusohjelmaa saattelevan säästölistan omituisimpiin kohtiin kuuluu ehdotus siitä, että vanhemman ollessa työttömänä lapsen subjektiivinen oikeus päivähoitoon rajataan puolipäiväiseksi.

Selitystekstissä yritetään täsmentää, että työttömyyden osalta rajauksen ei tulisi olla ehdoton, vaan perustua työttömyyden kestoon, esimerkiksi kolmeen kuukauteen. Eli tarkoituksena ilmeisesti on rajata erityisesti pitkäaikaistyöttömien lapset kokopäiväpaikan ulkopuolelle.

Hallituksen päivähoitoajattelussa näkyy olevan päällimmäisenä se, että päivähoito nähdään ansiotyön tekemisen mahdollistajana – ja kun ei ole ansiotyötä, oikeus päivähoitoon kapenee. Päivähoito nähdään aikuisen oikeutena viedä lapsi säilytyspaikkaan työnteon ajaksi eikä lapsen oikeutena saada varhaiskasvatusta.

Oikeus puolipäivähoitoon säilyy, mutta silti säästössä on työttömän ylimääräisen rankaisemisen makua. Lisäksi siitä paistaa epäluulo, että erityisesti työttömät käyttäisivät subjektiivista päivähoito-oikeutta laajamittaisesti väärin.

Alle kolmevuotiaat ovat Suomessa pääsääntöisesti kotihoidossa. THL:n tilastojen mukaan vuonna 2013 alle yksivuotiaista päivähoidossa oli 0,8 prosenttia, yksivuotiaista 29 prosenttia ja kaksivuotiaista 52 prosenttia. Aivan pienet lapset hoidetaan siis kotona jo nyt, työsuhteesta tai työttömyydestä huolimatta. Sitä vanhemmille lapsille on jo hyötyä ja iloa siitä, että he ovat kodin lisäksi varhaiskasvatuksen piirissä.

Päivähoitoon on muutenkin luvassa tarveharkintaa ja viranomaispäätöksiä, sillä oikeus aiotaan rajata puolipäiväiseksi myös silloin, kun toinen vanhemmista hoitaa perheen toista lasta äitiys-, isyys- tai hoitovapaalla tai kotihoidon tuella.

Tästä on valmiit lakiesityspohjat olemassa, sillä samaa yritti myös edellinen hallitus. Silloin päivähoito-oikeus kytkettiin kotihoidon tukikauden puolittamiseen vanhempien kesken. Nyt keskustalle pyhään kotihoidon tukeen ei kajota.

Säästöjä tulee joka sektorille ja erityisesti sinne, missä on paljon julkisen sektorin henkilöstökuluja. Silti on pakko muistuttaa, että tarveharkinnan tuleminen päivähoitoon ja subjektiivisen oikeuden poistuminen merkitsee isoa periaatteellista takapakkia – ei vain aikuisten vaan nimenomaan lasten näkökulmasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat