Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonnonmullistuksiin tulee varautua paremmin

Pääkirjoitus
 
Abbas Gullet ja Pertti Torstila

Köyhiin maihin pitäisi ohjata nykyistä enemmän katastrofikestävyyteen korvamerkittyä kehitysapua.

Nepalissa 25. huhtikuuta ja 12. toukokuuta tapahtuneiden maanjäristysten seurauksena tuhannet ihmiset ovat menettäneet kotinsa, perheensä ja elinkeinonsa. Katastrofi on vaikuttanut miljoonien ihmisten elämään. Paikalla apua antamassa on valtioiden kansainvälisiä organisaatioita ja kansalaisjärjestöjä, myös Punainen Risti.

Suomessa kansalaiset ovat suurella joukolla antaneet apua, ja Suomen Punaisen Ristin järjestämän keräyksen tuotoilla pystytään tarjoamaan pitkäjänteistä apua Nepalin järistyksen uhreille.

Järjestöjen kansainvälisellä avulla on valtava merkitys katastrofien aikana ja niiden jälkeen, mutta suurimman osan laskusta maksavat kuitenkin valtiot. Katastrofien seurausten hoidossa päävastuu on valtioilla – tässä tapauksessa tietenkin Nepalin omalla hallituksella, mutta myös koko kansainvälisellä yhteisöllä. Monet maat ovat nytkin antaneet yhteensä kymmeniä miljoonia dollareita katastrofi- ja jälleenrakennusapua.

YK:n katastrofiriskien suitsimiseen erikoistuneen järjestön UNISDR:n maaliskuun alussa julkistaman katsauksen mukaan kymmenen viime vuoden aikana iskeneistä katastrofeista kärsi 1,7 miljardia ihmistä ja niissä kuoli 700 000 ihmistä. Taloudellista vahinkoa syntyi 1 400 miljardin dollarin verran.

Luonnonmullistukset leikkaavat köyhien maiden pitkän aikavälin aikaansaannoksia kohtuuttomasti. Katastrofialttiit maat, kuten Mosambik ja Bangladesh, menettävät viiden tai kymmenen vuoden välein kolmesta viiteen prosenttia bruttokansantuotteestaan tulvissa tai hirmumyrskyissä.

Riittämättömän valmiuden ja valmistautumisen seurauksilla on suuri vaikutus näiden maiden kehityspolkuun. Tätä taustaa vasten on erikoista, että vaikka kymmenet maat ovat varmuudella tulevien katastrofien näyttämöitä, vain pieni osa kehitysvaroista investoidaan valmiuden kasvattamiseen ja syntyvien tuhojen minimoimiseen.

Luonnonmullistuksista eniten kärsivien 40 maan vuosina 2000–2009 saamasta 363 miljardin dollarin kehitysavusta vain yksi prosentti käytettiin katastrofiriskien torjuntaan. Valittu linja on millä tahansa mittarilla tarkasteltuna ehkä yksi kaikkien aikojen kehnoimmista investointistrategioista.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun muodostama liike tekee 189 kansallisen yhdistyksensä kautta työtä yhteisöissä kaikkialla maailmassa ja on johtava katastrofeihin vastaava organisaatio. Työskentely yhteisöissä vapaaehtoisten voimin lisää ymmärrystä valmistautumisen ja varautumisen tärkeydestä.

Valtavirrasta poiketen Suomen Punainen Risti käyttää jo nyt kolmanneksen kehitysvaroistaan katastrofikestävyyttä lisääviin ohjelmiin.

Katastrofikestävyyttä ja -valmiutta kohentamalla pyritään parantamaan rakentamista ja maankäyttöä sekä kehittämään varoitusmekanismeja, viranomaisten koordinaatiota ja vastuunjakoa katastrofin tapahtuessa. Tavoite on nostaa näiden ohjelmien osuus puoleen kehitysvaroista vuoteen 2018 mennessä.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto (IFRC) investoi 148 miljoonaa euroa katastrofivalmiuden kohentamiseen vuonna 2014. Varoilla tavoitettiin yli 31 miljoonaa haavoittuvassa asemassa olevaa ihmistä yhteensä 121 maassa.

IFRC:n panostusta valmiuden kehittämiseen on kasvatettu. Varautumiseen sijoitettu raha tuottaa vähintään kaksinkertaisen ja enimmillään jopa kymmenkertaisen hyödyn verrattuna katastrofin loppulaskuun kohteessa, jossa varautuminen on lyöty laimin.

Katastrofialttiiden yhteisöjen kykyyn kohdata onnettomuuksia tulisi ohjata nykyistä merkittävästi enemmän kehitysyhteistyövaroja. Tämä koskee myös talouden kehitysjärjestön OECD:n määritelmän mukaista julkista kehitysapua.

Katastrofien seurausten minimointi on sikäli poikkeuksellinen kehitysyhteistyön kohde, että sen laiminlyönti ei vain hidasta kehitystä vaan johtaa suoraan taloudellisiin ja inhimillisiin tappioihin.

Abbas Gullet ja Pertti Torstila
Gullet on Kansainvälisen Punaisen Ristin (IFRC) varapuheenjohtaja ja Torstila Suomen Punaisen Ristin puheenjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat