Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Milloin kesätyöläinen saa näyttää keskisormea?

Pääkirjoitus
 
Petri E. Korhonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö

Tervetuloa työelämään, kesäduunari, -sijainen ja tuuraaja! Jos urakkasi alkaa maanantaina, tässä olennaiset tärpit kesätöissä pärjäämiseen.

Ahkeruus on kesätyöläiselle hyve. Tosin jos olet ärsyttävästi ahkerampi kuin työkaverisi, sinua paheksutaan muiden laiskottelun syyllistämisestä.

Jos olet laiska, sinua paheksutaan, koska "te nykynuoret. . ."

Ammattiliitto puolustaa sinua, jos joudut kahnauksiin työnantajan kanssa. Liitto auttaa nuorta pätkätyöläistäkin yhtä horjumatta kuin sodan käynyt isoisoäiti tai -isä.

Luottamusmies taas on vähän kuin fantasiakirjailija. Hän kertoo, millaista työpaikan arki olisi rinnakkaistodellisuudessa, jossa ei ole nollatuntisopimuksia tai kahnauksia.

Luottamusmies löytyy yleensä työpaikalta, paitsi kesällä, jolloin hän on tavoittamattomissa pitkillä kesälomilla (katso syy kohdasta pomot).

Pomo on työpaikan äiti tai isä. Hän on yleensä paikalla, paitsi kesällä, jolloin pomot ovat tavoittamattomissa pitkillä kesälomilla. Talvella pomo on tavoittamattomissa pitkissä strategiapalavereissa tai kahvilla luottamusmiehen kanssa konsernijohtoa haukkumassa.

Toisin kuin isää ja äitiä, pomoa kannattaa kuunnella. Näin oppii aikanaan itse pomona latelemaan innostavia, ratkaisujen Suomeen sopivia lauseita:

"Meidän on vapautettava kesätyöläisten omat voimavarat luovuuteen, yritteliäisyyteen ja hyvinvoinnin rakentamiseen. Firmastamme on tehtävä osaamisen, tasa-arvon ja välittämisen kesätyöpaikka."

Työsopimus on hyvä pyytää mieluummin paperisena kuin Snapchat-viestinä. Vaikka paperi onkin sinulle outo käyttöliittymä, sopimustekstistä näkee kätevästi tiedot hommasta, johon olet ryhtynyt.

Työsopimuksesta näkee myös sen, millaista palkkaa sinulle on luvattu maksaa, ja mihin asti. Näitä numeroita näyttämällä voit sitten kesäjuhlissa naurattaa sukulaisia.

Työtoverien kanssa on syytä pysyä väleissä. Se onnistuu parhaiten, jos et heti ensimmäisellä viikolla ihmettele ääneen työelämän outouksia.

Useimmissa työpaikoissa arvostetaan hyviä tapoja, vaikka vanhempien kollegoiden käytöksestä sitä ei aina huomaa. Älä siis näytä työkavereille tai pomoille keskisormea. Paitsi silloin jos he tytöttelevät, pojittelevat tai vihjaavat, ettet ikäsi takia olisi samanarvoinen kuin kollegat ja pomot. Koska siinä he ovat väärässä: sinulla on oikeus yhtä arvokkaaseen kohteluun kuin muillakin firmasi ihmisillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat