Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talous on tärkein hallituksen murhe

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Perjantaina nimitetyn Juha Sipilän (kesk) hallituksen kotimaiset murheet voisi jakaa kolmeen kohtaan, kuten valtiovarainministeri Alexander Stubbilla (kok) on tapana. Ensimmäinen on julkinen talous. Toinen on kansantalouden ja työllisyyden kasvu. Kolmas on hallituspuolueiden keskinäinen koheesio eli yhtenäisyys.

Valtiontalouden suunnan kääntämisessä kohti tasapainoa vievää uraa hallitus voi tehdä konkreettisia päätöksiä. Verotuloja tuovaa talouskasvua se ei voi määrätä. Menojen leikkauksilla ja veronkorotuksilla hallitus aikoo tasapainottaa julkista taloutta vaalikauden aikana noin neljän miljardin euron edestä. Kuntien talouden tasapainottamiseen hallitus voi vaikuttaa leikkausten lisäksi kuntien velvoitteita karsimalla. Tavoite on miljardi euroa.

Sipilä toisteli hallitusohjelman esittelytilaisuudessa keskiviikkona uuvuttavuuteen asti, että hallitus joutuu tekemään "kipeitä leikkauksia".

Porvarihallituksen leikkauslistaa on moitittu oikeistolaiseksi. Kohteet ovat hallituksen päätettävissä, mutta paine säästöihin tulee ulkoa, muun muassa euroalueella ainakin teoriassa noudatettavista julkisen talouden kriteereistä. Myös kansainväliset luottoluokituslaitokset ovat kiinnostuneita siitä, miten Suomi aikoo saada taloutensa oikenemaan. Valtiovarainministeriö olisi kenties halunnut nähdä vielä rankemman saneerauspaketin kuin minkä hallitus aikoo toteuttaa.

Kamreerimaisten menoleikkausten ja veronkiristysten ohella hallitus pyrkii kohentamaan julkisen talouden tilaa rakenteellisilla uudistuksilla. Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistus on näistä merkittävin.

Valtiontalouden päätökset ovat suurelta osin hallituksen omissa käsissä. Talouden ja työllisyyden kasvua hallitus voi vain yrittää avittaa. Loppu riippuu kansainvälisestä talouskasvusta ja siitä, pääseekö Suomi kasvuun mukaan, eli Suomen viennin kilpailukyvystä. Mikäli kansantalous lähtisi kasvuun, hallituksella olisi mahdollisuus hivenen lieventää nälkäkuuria.

EU-komission tuoreimman ennusteen mukaan Suomen talouskasvu on tänä vuonna EU-maiden kolmen huonoimman joukossa ja ensi vuonna EU:n kehnoin.

Kilpailukykyä edistääkseen hallitus teki työmarkkinajärjestöille uuden ehdotuksen yhteiskuntasopimukseksi. Siitä SAK tyrmistyi ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilahtui. Jyrkimmin ehdotukseen suhtautui Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT. Sen mukaan yhteiskuntasopimus romuttaa sopimusyhteiskunnan. Liiton puheenjohtaja Marko Piirainen syyttää hallitusta mafiamaisista otteista ja vihjaa AKT:n turvautuvan kaikkiin mahdollisiin toimiin – siis lakkoihin –, jos hallitus yrittää polkea työntekijöiden saavutettuja etuja. Uhkauksessa on jotain ironista.

Hallituksen kolmas haaste on poliittinen. Hallituksen johtotrio tulee kyllä keskenään hyvin toimeen, mutta kuinka kolmen hallituspuolueen eduskuntaryhmät ja äänestäjät pysyvät kyydissä mukana? Hallitukseen pääsyn jälkeinen huuma kyllä laimenee, kun niitä "kipeitä päätöksiä" täytyy oikeasti ryhtyä tekemään, ensin hallituksessa ja sitten eduskunnassa.

Hallituskokoonpano oli keskustan kannalta viisaasti valittu. Keskustalla ei ole pelkoa, että äänestäjät vuotaisivat perussuomalaisiin, kuten vuoden 2011 vaaleissa. Nyt perussuomalaiset ovat yhtä lailla kantamassa vastuuta leikkauksista ja veronkorotuksista. Sama pätee kokoomuksen suuntaan: tuskin lienee pelkoa, että hallituspuolue keskustan äänestäjät loikkaisivat hallituspuolue kokoomuksen äänestäjiksi.

Suurin huolenaihe on perussuomalaisilla. Heistä moni on demareihin pettynyt joko perusduunari tai työtön sellainen. Vaara on, että heistä osa palaa takaisin Sdp:n äänestäjiksi hallituksen talouspolitiikan ja yhteiskuntasopimuksen seurauksena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat