Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka koettelee heti uutta hallitusta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen uuden hallituksen syliin ei ensiksi kaadu Suomen vaan Kreikan talouskriisi.

Kreikan tukineuvotteluissa on mennyt takaraja toisensa jälkeen. Edessä on taas yksi – ja jälleen kerran se viimeinen.

Uuden hallituksen muodostaminen ja ohjelman rakentelu on sujunut vähin kitkoin. Käsikirjoitus on pitänyt kauniisti, mutta nyt alkaa ikävä käytäntö.

Kreikka, lainoittajat ja maan oloista muuten kiinnostuneet eivät ole osallistuneet Suomen hallituksen käsikirjoituksen laadintaan – nyt he voivat sotkea nuotteja. Eri melodioita kuuluu joka puolelta. Uusien ministereiden ja hallituspuolueiden pitäisi silti päätyä soittamaan samaa sävelmää.

Kreikka tarvitsee kipeästi toisen apupakettinsa loppuosaa. Maalle lankeaa velanhoitokuluja miljardeittain aina kesäkuun loppuun saakka. Sen päälle tulevat kaikki etuuksien ja palkkojen maksut.

Kreikka ei selviä millään ilman ulkoista apua. Sitä ei kuitenkaan anneta ennen kuin maa pysyy avustajien sille laatimassa talousohjelmassa. Kreikan nykyinen hallitus ei tähän ole toistaiseksi suostunut, koska se tuli luvanneeksi vaalien alla ihan muuta: lisää etuuksia ja säästöjen perumisia.

Kreikan pitäisi maksaa tiistaina Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle 300 miljoonan euron velkamaksut. Tämän potin maksusuunnitelma sitoutuu toisen tukipaketin loppuerään. Jos siitä ja Kreikan talousohjelmasta sovitaan, Kreikka laskee saavansa kolehtiin riittävästi rahaa, jotta IMF-maksu saadaan kuitattua.

Tästä kokonaisuudesta pitäisi saada aikaan jonkinlainen sopu ennen tiistaita. Jos ei saada, Kreikka voi ottaa askelen maksukyvyttömyyteen muutamassa päivässä tai viikossa.

IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde on toivonut Kreikan pelastavaa ratkaisua, mutta viestittänyt samalla, että sekin on mahdollista, että maa voi joutua ulos eurosta. Lagarden mukaan Kreikan ero eurosta ei kaataisi yhteisvaluuttaa.

Takaraja on saanut Yhdysvallat entistä aktiivisemmin liikkeelle ja Kreikan tueksi. Yhdysvallat varoittaa päästämästä Kreikkaa kaatumaan. Erityisesti se varoittaa niitä, jotka eivät usko, että Kreikan kaatumisen seuraukset eivät ulottuisi maan rajojen ulkopuolelle.

Yhdysvalloilla on kuitenkin aika vähän vääntövoimaa. Se ei ole avun antaja kuin IMF:n kautta, ja sitä kiinnostaa ennemminkin geopolitiikka. Kreikka on Nato-maa tärkeässä kohdassa Euroopan karttaa. Maksukyvyttömyyteen vaipuminen ei tarkoittaisi ainoastaan sosiaalista hätää, vaan Kreikan toimintakyky vaarantuisi kaikin tavoin.

Suomen uudelle hallitukselle olisi helpointa, jos sopu syntyisi ja tukipaketti lähtisi. Vaikka perussuomalaisten näkemys Kreikan avustamisesta pyöristyi kohti vaaleja, uudet tukipäätökset olisivat vaikeita. Kun nyt kuitenkin tuli jotenkin vihjaistua, että rahan jakelu loppuu.

Tukipaketin loppuosa tulee Euroopan vakausmekanismin kautta. Sinne ei tarvitse lappaa lisää rahaa, eteenpäin mennään vanhoilla linjauksilla eikä tukipäätökseen tarvita yksimielisyyttä. Suomen hallitus voi rauhassa todeta, että vastustaminen on turhaa.

Jos Kreikka kuitenkin päätyy maksukyvyttömäksi, Suomen uusi hallitus joutuu kovalle koetukselle. Silloin ovat vaarassa Suomen lainat ja vastuut maalle.

Sekin on selvää, että EU joutuisi tekemään uusia päätöksiä, jos jäsenenä olisi romahtanut valtio. Seurauksena ei olisi vain taloudellinen kriisi vaan geopoliittinen ja poliittinen kriisi – myös Kreikan ulkopuolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat