Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soten maakuntamallissa voi unohtua koko maan etu

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yksi hallitusneuvotteluiden vaikeimmista asioista oli päättää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen jatkosta.

Pohjat sote-uudistukseen tehtiin jo viime hallituskaudella, mutta suuriin kuntayhtymiin perustuva sote-malli kaatui eduskunnassa Suomen perustuslain takaamaan kuntalaisten itsehallintoon. Sitä ei ollut kuntayhtymämallissa tarpeeksi.

Nyt tulee uusi yritys, tällä kertaa kuntaa suurempien itsehallintoalueiden eli käytännössä nykyisen 19 maakunnan pohjalta. Hallitusohjelman mukaan itsehallinnollisia sote-alueita on yhteensä "enintään 19".

Enintään-sana antaa hiukan joustoa jatkovalmisteluun, sillä 19 sote-aluetta on viiteen alueeseen verrattuna paljon.

Yliopistosairaaloiden ympärille rakentuva viiden suuren alueen malli olisi antanut lähtökohdat viilata Suomen sairaalaverkostoa sellaiseksi, että vaativaa ja kallista erikoissairaanhoitoa voisi keskittää nykyistä harvempiin paikkoihin.

Hallitus tosin lupaa ohjelmassaankin uudistaa sairaaloiden työnjakoa. Se menee kuitenkin vaikeaksi, jos hallintorakenne ei anna tukea tilanneteen katsomiseen koko maan näkökulmasta. Vastassa on aina maakuntapäättäjiä, jotka puolustavat omaa sairaalaa kaikkine erikoisaloineen sekä hoito- ja työpaikkoineen.

Asiantuntijat varoittivat etukäteen, että hallitusneuvotteluissa ei pitäisi ripustautua vain yhteen sote-malliin, mutta niin kuitenkin päätettiin nyt tehdä. Kuntayhtymämallin perustuslailliset ongelmat osoittautuivat liian vaikeiksi, ja kolmas vaihtoehto eli valtion hoitama sote ei saanut kannatusta.

Maakuntapohjalle rakentuvassa sotessa itsehallintoalueita johtavat vaaleilla valitut valtuustot, eli päätöksenteon demokraattisuuden pitäisi tässä mallissa olla perustuslain mukaista.

Sen sijaan rahoituksen kierrättämisestä alueille tulee vielä ongelmallista. Rahoitus on tarkoitus järjestää ensi vaiheessa kuntaveron ja valtionosuuksien avulla, ei siis erillisellä maakuntaverolla. Kunnan rahoista valtaosa siirtyisi sote-alueille, pois kuntapäättäjien päätösvallasta.

Edellisessä mallissa sairastavuuden ja ikärakenteen mukaan määritelty kunnan rahoitusosuus tarkoitti joillekin kunnille huomattavaa kuntaveron nousua. Sekään ei läpäissyt perustuslakivaliokuntaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat