Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkopolitiikan uusi ykkösketju vaikuttaa edeltäjäänsä länsimielisemmältä

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Kun Suomen uusi hallitus aloitti tehtävässään perjantaina, vaihtuivat ulkopolitiikan johdossa kaikki henkilöt paitsi yksi, joka on tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Muutoksella on merkitystä, vaikka hoetuin sana ulkopolitiikassa on jatkuvuus.

Henkilöt vaikuttavat siihen, mitä tehdään ja miten se tehdään, eikä johtoketjun mielipidekirjo ole sama kuin viime vaalikaudella. Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, ja pääministerin kuuluu johtaa EU:n ulkopolitiikkaa.

Uudessa hallitusohjelmassa ulko- ja turvallisuuspolitiikalle asetetaan itsestäänselvän hyvät tavoitteet. Suomen kansainvälistä asemaa pitää vahvistaa ja suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia parantaa. Ohjelma ei kuitenkaan kerro, mitä pitää tehdä.

Nyt on hyvä hetki katsoa ulkopolitiikan johtoketjun henkilöasetelmia ja maailmaa Suomen kannalta.

Päättyneellä vaalikaudella merkittävimpiä tapahtumia Suomen ulkopolitiikassa olivat Venäjän sotatoimet Ukrainassa ja tasavallan presidentin aseman korostuminen ulkopolitiikan johdossa.

Niinistön aseman vahvistuminen alkoi jo ennen Ukrainan kriisiä, kun hänelle avattiin hyvät tietokanavat pääministerin johtamaan EU-ulkopolitiikan valmisteluun.

Lisäksi presidentti vahvisti hallituksen ohi yhteyttään eduskunnan avainvaliokuntiin. Se tarkoitti hyvää yhteyttä ulkoasiainvaliokuntaa johtaneeseen perussuomalaisten puheenjohtajaan Timo Soiniin, joka on nyt ulkoministeri.

Tiivis yhteydenpito ehkä vaikutti siihen, ettei eduskunnassa kovin äänekkäästi korostettu parlamentarismin nimissä pääministerin asemaa suhteessa presidenttiin, kuten aiemmin oli tehty.

Pääministerin asema ulkopolitiikassa heikkeni varsinkin vaalikauden loppupuolella. Se johtui sekä Ukrainan kriisistä että henkilöistä. Kokoomuslaiset pääministerit Jyrki Katainen ja hänen seuraajansa Alexander Stubb eivät haastaneet Niinistöä julkisesti. Useiden arvioiden mukaan pääministereiden suhteissa presidenttiin oli kuitenkin kitkaa, vaikka puoluetausta oli sama.

Myös puolustusministeri Carl Haglundin (r) rooli ulko- ja turvallisuuspolitiikassa korostui kriisin seurauksena, mutta hänenkään suhteensa presidenttiin eivät vaikuttaneet ongelmattomilta.

Sen sijaan Niinistön yhteistyö sosiaalidemokraattisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan kanssa näytti sujuvan kuin tanssi.

Uudessa kokoonpanossa ulkopolitiikan johtoketjun silmiinpistävimpiä piirteitä ovat ulkopoliittisesti täysin kokematon pääministeri ja perussuomalaisten vahva asema.

Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä korosti vaalikampanjassa toistuvasti presidentin roolia ulkopolitiikassa. Sipilä vastaa kuitenkin itse Suomen ulkopolitiikasta jo kesäkuun lopussa järjestettävässä EU:n huippukokouksessa, josta on tulossa vaikea.

Ulkoministeri on jo historiallisesti presidentin ministeri, ja Soini saattaa olla myös luottoministeri samaan tapaan kuin Tuomioja oli.

On kiinnostavaa nähdä, miten puolustusministerin rooli turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa kehittyy, kun tehtävässä on Soinin oma luottomies Jussi Niinistö. Arki voi aiheuttaa yllättäviä erimielisyyksiä.

Kokonaisuutena ulkopolitiikan uusi ketju vaikuttaa edeltäjäänsä länsimielisemmältä.

Sipilä on sanonut ulkopolitiikasta vähän, mutta siinä vähässä on vallinnut länsisuunta.

Tuomioja ei ole joukossa, ja Soinin Nato-myönteisyys on huonosti kätketty salaisuus.

Hallituksen ulkopolitiikalta voi toivoa selkeää suuntaa, joka ei houkuttele Venäjää vaikutusyrityksiin.

Venäjä hallitsee yhä maisemaa ja vaati paljon työtä, mutta maa on lukkiutunut nykyiselle kurssilleen.

Positiivisia näkymiä Suomelle pitää hakea muualta. Suomi tarvitsee pienehkön kehittyneen länsimaan viisaan globaalin ulkopolitiikan.

Sattumoisin hallitusneuvottelujen loppusuoran aikaan presidentti Niinistö oli valtiovierailulla Meksikossa. Se oli hyvä suunnannäyttö.

Vierailun yhteydessä Suomessa kommentoitiin lähinnä Meksikon ihmisoikeusongelmia. Niitä kannattaakin kommentoida, mutta ne eivät ole Suomen ainoa asia Meksikossa eivätkä muualla maailmalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat