Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyllä EU opettaa sitä, joka liikaa lupaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoi valinneensa ulkoministerin paikan valtiovarainministerin tehtävän asemasta sen vuoksi, että hän on kiinnostuneempi ulkopolitiikasta. Soini vältti valtiovarainministeriyden mukanaan tuoman ikävän, säästöjä koskevan vastuun. Samalla hän tuli ottaneeksi tehtävän, jossa on vaikea saada lunastettua lupauksia, joita puolue on äänestäjilleen antanut.

Soini kertoi kiertävänsä Eurooppaa ja kertovansa muille, miten EU:ta tulisi kehittää. Hän on iloinnut siitä, että työn tueksi hallitus aikoo olla integraatiolinjassaan edeltäjiään kriittisempi.

Puhetta ja kriittisyyttä riittää, mutta päätöksiä on vaikea saada läpi muuten kuin hitaasti hivuttaen, neuvotteluilla, kompromisseilla ja suhteilla.

Ehkä sellainen "iterointi" – hidas ja matkalla maaliin hakeutuva päätäntä – ei kaikkia perussuomalaisten kannattajia miellytä. Monen äänestäjän tarkoitushan oli, että perussuomalaiset repäisevät Suomen pois vanhalta, rakentavalta integraatiouraltaan. Saattoipa joku toivoa Suomen eroa eurosta ja EU:stakin.

Toinen ongelma on se, että muutamat perussuomalaisille tärkeät teemat on lukittu ja niiden muuttaminen onnistuu vain hankkimalla niiden taakse laaja tuki.

Vaalikampanjansa aikana ja jo pitkään sitä ennenkin perussuomalaiset moittivat EU-rahojen käyttöä ja Suomen kohtelua rahanjaossa. Yksi vaatimuksista oli, että hallituksen tulee vääntää EU-maksut pienemmiksi vaikka palautusten avulla.

Unioni sommittelee rahoitustaan monivuotisilla raamituksilla. EU hyväksyi joulukuussa 2013 raamit vuosille 2014–2020. Rahoituksen iso kuva on siis piirretty pidemmälle kuin mihin Soinin nykyinen ministeripesti pisimmillään voi yltää.

Vuonna 2016 budjetin raameja voidaan tarkistaa, mutta se on enemmänkin hienosäätöä. Tarkoitus on silloin katsoa, kannattaako loppukauden painopisteitä siirrellä. Budjetin loppusummaa ei muuteta.

Perussuomalaiset ovat viitanneet Britannian jäsenmaksupalautukseen – sekä moittimalla sitä että ehdottamalla mallia jonkinlaiseksi esikuvaksi Suomelle. Britannia saa palautusta, mutta se herättää suurta vastustusta unionissa. Palautusta saavien maiden listan pidentäminen olisi äärimmäisen vaikeaa, jos maat eivät samalla joutuisi luopumaan jostain itselleen tärkeästä.

Suomi valitsi aikoinaan vaihtoehdon, jossa palautuksia ei pyydellä. Sen sijaan tukea kerätään maaseudun kehittämiseen EU-kassasta mahdollisimman paljon ja yhteistä budjettia yritetään pitää pienenä. Kireän budjetin, maaseuturahojen ja palautusten saaminen tuskin onnistuu.

Päätöksentekojärjestelmäkin saattaa tehdä tepposet.Jos Kreikalle joudutaan tekemään kolmas tukipaketti, sen tekemiseen vaadittava yksimielisyys jäsenmaiden kesken voidaan ohittaa vetoamalla siihen, että nyt on kyseessä hätätilanne. Paketti siis voisi lähteä Ateenaan, sanoipa Suomi ja Soini siitä mitä tahansa.

Toki vaikuttamismahdollisuuksiakin jää. Esimerkiksi nyt pitäisi sanoa jotain siihen, otetaanko Suomeen Välimeren yli tulevia ihmisiä ja osoittaako EU budjetistaan lisää rahaa heidän vastaanottamiseensa. Pelkkää ein sanomista parempi keino on todennäköisesti omien ehdotusten tekeminen.

Myös Britannia tarjoaa mahdollisuuden päästä vaikuttamaan. Kun pääministeri David Cameron vaatii kansanäänestyksen alla EU:n perussopimuksien korjauksia Britanniaa miellyttävään suuntaan, Suomi voi päättää, lähteekö se siivelle. Tässä on hyvä olla tarkkana, sillä unionissa on merkitystä, kenen kanssa kulkee. Britannia voi saada tukea ainakin Unkarilta ja Puolalta – jos Puolassa valtaan nousee syksyllä konservatiivinen, katolista kirkkoa myötäilevä Laki ja oikeus -puolueen johtama hallitus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat