Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Typeräkin mittari osaa kertoa: Suomi ei ole kestävällä pohjalla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unionin komission entinen puheenjohtaja Romano Prodi sanoi, että euromaiden taloutta raamittava vakaus- ja kasvusopimus on "typerä". Hän tarkoitti sitä, että numeroihin ja hatusta vetäistyihin raja-arvoihin hirttäytyminen voi johtaa joustamattomiin ratkaisuihin.

Vakaus- ja kasvusopimuksen velka- ja alijäämämittarit ovat kuitenkin jollain tavalla selkeitä, ja mittaustuloksista havaitsee ajoissa huolestuttavia kehityssuuntia. Sen sijaan toinen EU-maiden talouspolitiikkaa seuraava mittaus, julkisen talouden rakenteellisen alijäämän seuranta, ei ole edes mittaustavaltaan selkeä ja tulkinnoista vapaa. Ehkä se sitten on vielä typerääkin typerämpi mittari.

Rakenteellista jäämää mitataan karkeasti siten, että arvioidaan kansantalouden mahdollinen tuotantokyky. Jotta mittaus mittaisi oikeita asioita, mittaajan on siivottava vertailusta pois muun muassa suhdanteiden vaikutukset.

Tuloksen pohjalta katsotaan, onko julkinen talous kestävällä pohjalla. Taas joudutaan tulkintoihin, sillä mittauksesta on poistettava sellaiset päättäjien tekemät ratkaisut, jotka ovat lyhytvaikutteisia – sellaisia, jotka eivät vaikuta kestävyyteen pysyvämmin suuntaan tai toiseen.

EU seuraa tätä mittailua tarkasti. Jos lopputulos on pakkasella enemmän kuin 0,5 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, maan tulee ryhtyä oikomaan kehitystä. Käytännössä se tarkoittaa menojen supistamista.

Suomi ylittää jo reippaasti sekä tämän että vakaussopimuksen alijäämärajan. Suomi siis syö enemmän kuin se käytännössä pystyy tienaamaan. Kaiken lisäksi tienestipuolikin on pitkään heikko. Kansantalouden kasvu on kituliasta eikä rakennemuutosta elävästä kansantaloudesta irtoa edes teoriassa kovia kierroksia.

Tuore Etlan selvitys ei anna tälle EU:n jalustalle kohottamalle mittarille kehuvia arvosanoja. Selvityksessä katsotaan myös, miten historiassa olisi käynyt, jos olisi eletty ja oiottu kehitystä mittaustulosten mukaan. 1990-luvun alun laman alla olisi voitu päätyä kuluttamaan vieläkin enemmän, ja laman aikana olisi voitu päätyä kiristämään liikaa.

Onneksi "typeriä" sopimuksia eivät valvo ja seuraa robotit. Tulkinnallisuuksistaan huolimatta tämäkin mittari kertoo paljon: Suomen talous ei ole kestävällä pohjalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat