Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen kärkihankkeiden rahoitus on vielä auki

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus antaa tänään eduskunnalle tiedonannon ohjelmastaan. Keskustelu painottunee hallitusohjelman liitteenä oleviin julkisen talouden sopeutustoimiin. Hallitus varmaankin tahtoisi pitää pääpainon suurissa linjoissa ja uusissa hankkeissaan.

Siinä hallitus tuskin onnistuu, koska kyseessä on myös uuden opposition ensiesiintyminen.

Hallitusohjelmassa lueteltuja uusia hankkeita on lisäksi vaikeampi arvioida kuin säästöaikeita, koska kärkihankkeissa on paljon kunnianhimoa mutta ei vielä kovin paljon konkretiaa. Muutosohjelman tarkempi työstäminen alkoi maanantaina.

Hallitusohjelman mukaan hallituksen kärkihankkeisiin ja liikenneverkon korjausvelan vähentämiseen sijoitetaan kertaluonteisesti 1,6 miljardia euroa vuoden 2018 loppuun mennessä. Liikenneverkko saa pienemmän osan määrärahasta, jota ei vielä ole – rahoituksen löytämiseksi on tarkoitus etsiä luovia ratkaisuja käyttämällä apuna valtion omaisuutta.

Lisäksi tarkoituksena on hyödyntää EU:n strategisten investointien rahastoa ja Euroopan investointipankin välineitä sekä pääomittaa valtion omaisuutta myymällä myös korkeakouluja ja eri tarkoituksiin perustettuja rahastoja. Hallitusohjelma on rahoituskeinojen suhteen vielä hyvin epämääräinen.

Hallitusohjelmassa on 26 kärkihanketta. Niitä ei ole laitettu vielä tärkeysjärjestykseen, eikä niissä etenemistä ole kaikilta osin kuvattu tarkemmin. Tavoitteet on viritetty sekä hallituskauden että kymmenen lähivuoden aikajänteelle – viestinä on, että neljä vuotta ei riitä kaikkien muutosten läpivientiin.

Painoarvoltaan raskaimmasta päästä on lupaus julkisten palveluiden digitalisoinnista eli koko toimintatavan muutoksesta tietotekniikan avulla. Toinen digitaalisen mylläyksen kohde ovat koulut.

Osittain kärkihankeluettelossa palataan entisistä hallitusohjelmista tuttuun kieleen, jossa tekemisen lisäksi selvitetään, kehitetään ja arvioidaan.

Paljon jää alkaneiden jatkoneuvotteluiden varaan. Esimerkiksi työttömyysturvan uudistukset on tarkoitus neuvotella työmarkkinajärjestöjen kanssa "vuoropuhelussa" lokakuun puoliväliin mennessä. Vuoropuhelu ei toistaiseksi näytä lupaavalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat