Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina ottaa itselleen suurvallan tilaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Itämeren alueen sotilaallisissa jännitteissä on samoja piirteitä kuin kiristyneissä tunnelmissa Etelä-Kiinan merellä. Huomattavia erojakin on sen verran, että on vaikea päätellä, kumpi tilanne on huolestuttavampi.

Sekä Itämerellä että Itä-Aasiassa on kyse valtioista, jotka haluavat tunnustusta suurvalta-asemalleen. Itämerellä Venäjä on liikkeellä heikommista lähtökohdista kuin Kiina omassa naapurustossaan.

Venäjä tavoittelee kertaalleen menetettyä asemaa, joka ei enää ole sen ulottuvilla. Kiinan sotilaallisen profiilin nosto on jatkoa maan taloudellisen ja maailmanpoliittisen aseman vahvistumiselle.

Kiinan kommunistijohdon sotilaspolitiikkaa on punnittu ennen kaikkea sotilasbudjetin kasvun kautta. Sotilasmenojen kasvu jatkuu tänäkin vuonna jo vakiintunutta runsaan kymmenen prosentin vuosivauhtia. Suhteutettuna Kiinan talouden kasvuun asemenot ovat kuitenkin pysyneet melko vakaina, noin kahdessa prosentissa bruttokansantuotteesta. Tämä sattuu olemaan Naton jäsenmailleen asettama tavoite.

Kiinan asevoima on joka tapauksessa kasvanut merkittävästi samalla kun Kiinasta on tullut Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin ylläpitämien tilastojen mukaan maailman kolmanneksi suurin aseiden viejä.

Kiinan aseistukseen kuuluu jo yksi lentotukialus, ja toinen on rakenteilla. Strategisilla ydinohjuksilla varustettuja ydinvoimakäyttöisiä sukellusveneitä on neljä. Ilmavoimille on kehitteillä joukko uusia konetyyppejä. Määrät ovat vielä kaukana Yhdysvaltain asevoimasta Tyynellämerellä, ja monien uusien järjestelmien käyttöönotto on kesken. Kehittely kuitenkin jatkuu.

Pelkät tilastot eivät kerro, mihin Kiina pyrkii. Siihen saa joitakin vastauksia uudesta sotilasstrategiasta, joka julkaistiin Pekingissä viime viikon tiistaina. Strategia tukee suurvaltapyrkimystä, vaikka Kiina on sen mukaan edelleen vain "suuri kehitysmaa".

Uusitun sotilasstrategian painopiste on selvästi merialueilla ja erityisesti Etelä-Kiinan merellä, jota Kiina pitää lähes kokonaisuudessaan omana alueenaan. Yhteistä Kiinan strategiassa ja Venäjän toiminnassa Itämerellä on se, että viestit on osoitettu viime kädessä Yhdysvalloille, jota molemmat maat haastavat. Myönteisintä Suomesta katsottuna on se, ettei Itämerellä ole ajankohtaisia aluekiistoja, joita on Etelä-Kiinan merellä runsaasti.

Kiina on strategiansa mukaan sekä laajentamassa sotilasvoimaansa kauemmas rannikoltaan että samalla tiukentamassa linjaansa lukuisissa merialueita ja saaria koskevissa kiistoissa, joita Kiinalla on naapureidensa kanssa.

Kiistellyt alueet ulottuvat Itä-Kiinan mereltä Kiinan ja Japanin itselleen vaatimista saarista Etelä-Kiinan merelle. Siellä äänekkäimpiä ovat Filippiinit ja Vietnam, mutta myös Malesia, Indonesia ja Brunei vaativat merialueita.

Kiina syyttää strategiassaan vastustajiaan provokaatioista ja saarten laittomista miehityksistä. Yhdysvaltoja Kiina syyttää sekaantumisesta alueen asioihin jatkuvalla ilma- ja merivalvonnalla. Päähuomion ovat viime viikkoina saaneet tuhat kilometriä Kiinasta etelään sijaitsevat Spratlysaaret, joille Kiina on valanut sementistä kiitoratoja ja rakentanut läsnäolonsa merkiksi majakoita.

Sotilasstrategiassa sanotaan, että Kiina "nauttii kasvavaa kansainvälistä arvostusta ja vaikutusvaltaa". Kiina edellyttää Yhdysvalloilta uudenlaista, kahden suuren valtion aseman mukaista sotilaallista suhdetta.

Sotilaallinen profiilin nosto ei kuitenkaan helposti tue taloudellisen ja poliittisen vaikutusvallan lisäämistä, jota Kiinan kommunistijohto ajaa useilla eri hankkeilla.

Kiinan uhkaavien lausuntojen kohteina olevat maat ovat reagoineet hakemalla yhä vahvempaa tukea Yhdysvalloilta. Jännityksen kiristyessä turvallisuustilanne Etelä-Kiinan merellä on huonompi kuin Itämerellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat