Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitusohjelmalla kunnianhimoiset tavoitteet

Pääkirjoitus
 
Raimo Sailas
Kirjoittaja on ministeri.

Hallitusohjelmasta piti tulla 5–10 sivua pitkä strateginen paperi. Pituus venyi kuitenkin liitteineen 70 liuskaan. Kesän aikana on tarkoitus laatia toimeenpanosuunnitelma, joka nostanee ohjelma-asiakirjojen sivumäärän toiselle sadalle.

Strategiseksi sanottu hallitusohjelma alkaa vision määrittelyllä. Juha Sipilän (kesk) hallituksen visio on "Suomi – yhdessä rakennettu". On laadittu tilannekuva, kartoitettu Suomen vahvuudet, heikkoudet, uhat ja mahdollisuudet sekä määritelty kärkihankkeet. Valitettavasti strateginen analyysi jää laihaksi.

Jyrki Kataisen (kok) hallituksen ohjelma oli täynnä "kehittämisen edistämisen selvittämistä". Tässä Sipilän hallituksen ohjelma poikkeaa edukseen. Siinä sanotaan kirkkaasti, mitä aiotaan tehdä.

Suomen taloudellinen kehitys riippuu vahvasti maailman – etenkin Euroopan – talouden kehityksestä. Tästä saimme kolkkoa havainto-opetusta viimeksi vuosien 2007–2008 finanssi- ja eurokriisin aikaan. Siksi onkin yllättävää, ettei uusikaan hallitus kerro, mihin käsitykseen maailmantaloudesta se pohjaa paperinsa. Tämä tuo ohjelmaan annoksen impivaaralaista sävyä.

Taloudellisen kasvun aikaan saaminen on tietenkin hallituksen keskeinen talouspoliittinen tavoite. Jos tässä epäonnistutaan, nykyisenlaajuisen hyvinvointivaltion rahoittaminen käy ylivoimaiseksi. Kasvun edellytykset ovat kuitenkin heikentyneet dramaattisesti, kun kansantalouden tuottavuuskehitys on hidastunut ja työikäisen väestön määrä kääntynyt laskuun.

Emme ole oikein ymmärtäneet, että 1990-luvun laman jälkeinen pitkä, keskimäärin neljän prosentin vahvuinen talouskasvu on vaihtunut näkymiin vain yhden prosentin potentiaalisesta kasvusta.

Johtamani työllisyystyöryhmä esitti vuonna 2003, että työllisyysastetavoitteeksi asetettaisiin 75 prosenttia. Se oli tarkoituksellisesti kova tavoite, jonka saavuttaminen on yhä vaikeutunut, kun työikäinen väestö on vanhentunut.

Kataisen hallituksen tavoite oli 72 prosenttia, ja siitäkin jäätiin kauas. Sipilän hallitus asettaa saman tavoitteen, mikä edellyttäisi työllisten määrän lisäämistä 110 000:lla. Se vaikuttaa nyt liki mahdottomalta.

Hallituksen säästö- ja rakenneuudistusohjelma tasapainottaisi julkisen talouden tulot ja menot vuonna 2021, ja sen vaikutus vuonna 2030 olisi 10 miljardia euroa. Velan kasvu siis pysähtyisi, ja pitkän ajan kestävyysvajeongelma ratkeaisi.

Suurimmat säästöt syntyvät lakisääteisistä indeksikorotuksista luopumisesta, joka koskee kuluttajahintaindeksiin sidottuja sosiaalietuuksia (esimerkiksi kansaneläkkeitä mutta ei työeläkkeitä). Lapsilisien ja opintotuen indeksikorotuksista, joista säädettiin vain muutama vuosi sitten, luovutaan nyt kokonaan. Myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen määrärahojen indeksikorotukset jäädytetään, eikä kuntien valtionosuuksiinkaan tehdä indeksikorotuksia.

Pieni mutta periaatteellinen muutos on se, että sosiaalietuuksien indeksikorotuksia laskettaessa ei vastedes otettaisi huomioon tupakan ja alkoholin hintojen korotuksia.

Ohjelmassa lasketaan paljon sääntelyn vähentämisen, normien purkamisen ja byrokratian kurittamisen varaan. Tässä puuhassa tulee helposti arki vastaan. Säästövaikutukset jäävät helposti tavoiteltua pienemmiksi ja tulevat toivottua hitaammin.

Menokarsinnan hämärin paikka on sote-uudistus. Sen varaan on laskettu ainakin kaksi miljardia euroa. Se on vain hurskas toive, koska suuret ratkaisut – esimerkiksi yksikanavaiseen rahoitusjärjestelmään siirtyminen – ovat yhä tekemättä.

Hallituksen kiireellisin tehtävä terveydenhuollossa on lopettaa meneillään oleva miljardien eurojen kilpavarustelu sairaaloiden rakentamisessa. Lisäksi olisi vihdoin keskitettävä tietyt toiminnot – kuten tekonivelleikkaukset – nykyistä harvempiin paikkoihin. Maakuntamalli voi pahimmillaan vaikeuttaa tällaisten säästöjen aikaan saamista.

Hallitus ehti vanheta vain kaksi päivää, kun ensimmäinen ministeri jo ehdotti hallitusohjelman rikkomista. Ohjelman mukaan tällä vaalikaudella ei lisätä teollisuuden kustannuksia eikä nosteta bruttoveroastetta. Ministeri Jari Lindströmin (ps) ehdotus työnantajan kansaneläkemaksun palauttamisesta on kauniisti sanottuna ristiriidassa näiden tavoitteiden kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat