Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio löysi kohteensa helposti

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Päällimmäinen havainto eduskunnan tiistaisesta tiedonantokeskustelusta on, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusta vastassa on kahtiajakautunut oppositio.

Ärhäkämpää siipeä edustaa punavihreä puoli, jossa henkisen johtajuuden näyttää ottaneen vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö. Niinistöllä oli esittää myös vaihtoehtoisia säästämiskohteita koulutusleikkausten sijaan, kun hän ehdotti ympäristölle haitallisten tukien karsimista. Kohteet ja säästöeurot tarkentunevat vihreiden vaihtoehtobudjetissa.

Sdp ja vasemmistoliitto eivät esittäneet säästökohteita vaan näkivät parhaaksi keinoksi osallistaa myös hyvätuloiset mukaan kiristämällä ansio- ja pääomatulojen verotusta. Vaaleissa tämä viesti ei tosin uponnut äänestäjiin, mistä hallituspuolueet eivät unohtaneet muistuttaa.

Toista opposition laitaa edustavat porvarillisemmat puolueet Rkp ja kristillisdemokraatit. Ne eivät yltäneet hallitukseen lähinnä siksi, että keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus eivät tarvinneet hallitukseensa pieniä, samanhenkisiäkään liittolaisia.

Rkp:n ja kristillisdemokraattien suunnassa oli ymmärrystä hallituksen tilannearviolle ja tavoitteille, mutta toisaalta juuri hallituksessa istuneina molemmat puolueet tunnistivat paljon hallitusohjelman heikkoja lenkkejä, joihin oli helppo tarttua ja joita saattoi kritisoida uskottavasti.

Rkp:n Carl Haglund nosti muun muassa aiheellisesti esiin lupauksen ministereiden määrän vähentämisestä, joka on johtanut hallituksen oudoimpaan työnkuvaan eli työ- ja oikeusministerin tontin yhdistämiseen. Haglundin mukaan ministereiden määrästä tinkiminen johtaa siihen, että ministeriöitä johtavat sen jälkeen virkamiehet kansan valitsemien edustajien sijaan.

Hallitusohjelman heikoimmat kohdat tulivat tiistain keskustelussa hyvin selviksi. Koulutussäästöjen lisäksi esiin nousi huoli sopeutustoimien oikeudenmukaisesta kohdentumisesta.

Strategisen hallitusohjelman liitteeksi tehty julkisen talouden sopeutuslista sisältää koulutukseen suunnatut noin 600 miljoonan euron säästöt, jotka ulottuvat varhaiskasvatuksesta yliopistoihin asti. Sipilän mukaan koulutus on julkisessa taloudessa niin iso sektori, että sitä ei voi jättää leikkausten ulkopuolelle, varsinkin kun edellinen hallitus jätti viime metreillään tekemättä toisen asteen koulutukseen tarkoitetut uudistukset.

Hallituksen mahdolliset lisäpanostukset koulutukseen eivät ole vielä selvillä, sillä niin sanotuista kärkihankkeista on tehty vasta pitkä lista. Tarkempi sisältö ja rahoitus kerrotaan myöhemmin. Tämä on uuden hallitusohjelmakäytännön ongelma: nyt esitellään vielä keskeneräistä työtä.

Hallituksen hokema kipeistä päätöksistä ja niiden osumisesta aivan kaikkiin suomalaisiin joutui myös eduskunnassa kriittiseen tarkasteluun, sillä valtiovarainministeriön tuoreen vaikuttavuusarvion mukaan säästötoimet kohdistuvat voimakkaimmin eläkeläisiin ja ikääntyneisiin, lapsiperheisiin ja työttömiin ja sosiaaliturvan varassa oleviin. Työlliset sen sijaan hyötyvät.

Säästöjen oikeudenmukaisuutta koskevaan kritiikkiinsä oppositio sai vetoapua arkkipiispa Kari Mäkiseltä. Alkuviikosta Mäkinen näki epäsuhdan siinä, että vähäosaisilta otetaan leikkausten kautta, mutta hyväosaisille hallitus esittää vain vetoomuksia. Arkkipiispa totesi itsekin mielellään alentavansa palkkaansa, kunhan se tehdään verotuksen kautta.

Myös keskustan kokenut kansanedustaja Seppo Kääriäinen toivoi tiistaisessa Suomenmaa-lehdessä hallituksen vielä tarkistavan verotuslinjauksiaan hyväosaisten osalta. Hallituksella on tähän mahdollisuus toimintasuunnitelmassaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat