Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israelin arvostelua ei pidä heti leimata antisemitismiksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suuri fyysikko Albert Einstein ei ollut uskonnollinen ihminen, mutta syntyperältään juutalaisena hän piti velvollisuutenaan tukea Israelin valtiota, kun se perustettiin vuonna 1948. Yhtä lailla hän piti velvollisuutenaan arvostella militarismina tai suvaitsemattomuutena pitämiään piirteitä myös uudessa juutalaisvaltiossa.

Israelin nykyisessä sisäpoliittisessa tilanteessa Einstein olisi vaarassa tulla leimatuksi juutalaisvastaiseksi eli antisemitistiseksi. Se saattaisi mennä yli jopa hänen ymmärryksensä.

Israelin hallituksen arvostelu ja antisemitismi pitäisi erottaa selvästi toisistaan sekä kansainvälisessä politiikassa että Israelin sisällä. Kummassakaan tämä ei nyt onnistu kovin hyvin.

Sunnuntaina Israelin konservatiivisen Likud-puolueen johtaja ja pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi New York Timesin mukaan, että Israeliin kohdistuu kansainvälinen mustamaalauskampanja, jossa kyseenalaistetaan Israelin olemassaolon oikeus. Hän rinnasti kampanjan menneiden aikakausien juutalaisvainoihin ja niiden tueksi keksittyihin väitteisiin juutalaisten tekemistä kauheuksista.

Netanjahun erityisenä kohteena oli Palestiinan hallinnon yritys saada Israel suljetuksi pois kansainvälisestä jalkapallosta vastatoimena Israelin palestiinalaisten pelaajien ja joukkueiden liikkumiselle asettamille rajoituksille.

Netanjahu kehotti Israelissa vieraillutta Saksan ulkoministeriä kertomaan palestiinalaisjohtajille, että heidän pitäisi palata neuvotteluihin ilman ennakkoehtoja ja lopettaa Israelin mustamaalaaminen.

Kampanjassaan ennen Israelissa maaliskuussa järjestettyjä vaaleja Netanjahu itse leimasi Israelin arabiväestön uhkaksi maan olemassaololle ja sanoi estävänsä pääministerinä palestiinalaisvaltion synnyn. Myöhemmin hän on sanonut kannattavansa sittenkin neuvotteluja kahden valtion mallista. Netanjahun uudessa, yhden paikan enemmistön varassa toimivassa hallituksessa tuki neuvotteluille on kuitenkin erittäin heikkoa.

Israel onnistui torjumaan erottamisensa Kansainvälisestä jalkapalloliitosta Fifasta mutta ei hallitukseen kohdistuvaa arvostelua, jota Netanjahu on itse toiminnallaan lisännyt sekä Israelissa että maan ulkopuolella. Neuvottelut ovat edelleen ainoa ratkaisu Israelin ja Palestiinan kiistaan, vaikka optimismiin ei ole aihetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat