Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krugman on puhunut

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Monet taloutta seuraavat kommentoijat ja tiedotusvälineet tarttuivat amerikkalaisen taloustieteilijän Paul Krugmanin arvioihin, jotka koskivat Suomen taloutta. Krugman kävi läpi Suomen talouden ongelmia New York Times -lehdessä julkaistussa blogikirjoituksessaan.

Nobelisti Krugman nousi finanssikriisin jälkeen laajaan julkisuuteen ja globaaliksi näkijäksi. Hänen kirjoituksiaan luetaan kuin pyhiä tekstejä, ja jokainen löytää niistä jotain tueksi omalle käsitykselleen. Niin nytkin. Osa Krugmanin Suomi-kirjoitusta analysoineista tulkitsi, että hänen mukaansa Suomen talouden ongelmien syy on eurojäsenyys. Muutama löysi tekstistä sen, että palkkoja on pakko sopeuttaa, jotta kilpailukyky parantuisi. Olihan siellä sekin, että tuottavuuden kasvu katosi, kun Nokia alkoi luisua.

Krugmanin Suomi-tulkinnoista kannattaa huomata pari asiaa. Tulkinnoissa ei ollut mitään niin uutta, että mittava huomio olisi perusteltu. Jos taas hälyä nostetaan sen vuoksi, että Krugmanin arvio koetaan lopulliseksi totuudeksi, kannattaa muistaa, että hän on ollut monta kertaa väärässä. Esimerkiksi vuonna 2008 hän kertoi Euroopan nousevan talouskriisistä paljon vahvemmin ja pienemmin sosiaalisin kivuin kuin Yhdysvallat. Krugman on ehtinyt kertoa jo monta kertaa euron hajoavan ihan kohta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat