Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digiyhteiskunta jättää osan kansasta ulkopuolelle

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Käynti Pasilan poliisiaseman lupakonttorissa on opettava kokemus.

Passin uusiminen käy kätevästi, jos käyttää sähköistä palvelua. Käyttäjän on tunnistauduttava sähköisesti, luotava käyttäjätili ja avattava "kansalaisen asiointitili". Tunnistautuminen sujuu verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteisella matkapuhelimella.

Passikuva hoituu käymällä sellaisessa valokuvaamossa, joka toimittaa kuvan suoraan poliisille ja lähettää tekstiviestinä asiakkaan puhelimeen tunnistuskoodin, jonka syöttämisen jälkeen jostain putkahtaa oikea kuva lomakkeeseen.

Koska lapsen passin uusimiseen tarvitaan käynti poliisilaitoksella, seuraavaksi valitaan poliisin sähköisestä palvelusta itselle sopiva aika saapua poliisiasemalle. Helsingissä ei enää ole muita passipaikkoja kuin Pasila. Ensimmäinen vapaa aika on kuukauden päässä.

Kun Pasilaan saapuu valittuna ajankohtana, tupa on täynnä ihmisiä, jotka ovat hypänneet valmistelevat osuudet yli, tulleet suoraan asemalle, ottaneet vuoronumeron ja jääneet odottelemaan.

Pojan aika on kello 12.50. Vieressä kuumeisen oloinen lapsi kitisee kärryissä. Isä yrittää keksiä hänelle jotain mielenvirikettä ja ruokaa. Ovat tulleet paikalle vuoroaan odottelemaan hieman kahdeksan jälkeen. Numerosta päätellen vielä vierähtää aikaa. Banaani loppuu.

Luukulle pääsee vuoronumerolla mies. Asiakaspalvelija ihmettelee, miksi mies tulee uusimaan naisen papereita. Herää keskustelu siitä, pitäisikö naisenkin tulla.

Toisella luukulla pariskunta pohtii passivirkailijan kanssa kotona asuvan poikansa Jorman asiaa. Yksi ei sittenkään ollut muistanut ottaa valokuvia mukaansa. Muutamien asiointi on hankalaa huonosti taipuvan suomen kielen vuoksi.

Humalainen työntää itsensä luukulle aina, kun sellainen hetkeksi vapautuu. Aikaa kuluu, kun hänet palautetaan penkille kerta toisensa jälkeen.

Nainen käy valittamassa: "Meille luvattiin, että yhdeksän jälkeen tulee lisää työntekijöitä." Kuulutus kertoo, että jonotusaika on noin neljä tuntia. Oma operaationi sujuu nopeasti.

Suomen kerrotaan siirtyvän digitaaliseen yhteiskuntaan. Kaikki sujahtaa netissä, bitit vilisevät ja tuottavuus kasvaa. Siirtymä on myös karsintaa. Ne pärjäävät, joilla on mahdollisuus varautua tulevaan ja joilla on digitaalisen yhteiskunnan vaatimat taidot.

Niiden palvelut heikentyvät, joilla näitä taitoja ei ole. Yhteiskunnan eriarvoistumisesta huolestuneiden ei kannata seurata vain tuloeroja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat