Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taas hyviä aikeita asuntopolitiikassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kaikki hallitukset lupaavat vuorollaan panna tuulemaan asuntopolitiikassa ja keksiä keinoja, joilla valtio voisi vauhdittaa asuntojen rakentamista niitä tarvitseville. Tätä lupaa Juha Sipilänkin (kesk) hallitus.

Asuntopolitiikka sai hallitusneuvotteluissa ison roolin, sillä sitä miettimään pantiin neuvotteluiden jo käynnistyttyä erillinen työryhmä, jonka vetäjänä oli entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk). Työryhmän ehdotuksessa tullaan rakennuttajia vastaan ja  yritetään muokata valtion tukeman asuntotuotannon ehdot sellaisiksi, että vuokra-asuntojen tuotanto alkaisi jälleen kiinnostaa.

Tuetut asunnot halutaan varata niille, jotka tarvitsevat tuettua asuntoa tulojensa perusteella oikeasti, eikä niille, joilla on varaa markkinaehtoiseenkin vuokraan.

Lisäksi Vanhasen työryhmä on kehitellyt keinoja tonttituotannon lisäämiseksi ja rakentamisen kustannusten alentamiseksi.

Monet näistä keinoista ovat esiintyneet asuntopolitiikkaa miettineiden työryhmien ja selvittäjien papereissa jo vuosien ajan. Vanhasen työryhmän keskeinen korkotukea koskeva ehdotus eli kymmenen vuoden välimalli testattiin asuntorakentamisen sukeltaessa vuonna 2008. Se, että asuntoja tarvitsee pitää vuokrakäytössä vain kymmenen vuotta, sai toimijat kiinnostumaan rakentamisesta. Asuntoja syntyy, mutta erityisen kohtuuhintaisia ne eivät ole.

Vanhasen työryhmän ei siis tarvinnut keksiä pyörää uudelleen. Nyt keinot pitäisi viimein saada myös käyttöön niin, että vuokrien jyrkkä kasvu laantuisi tarjonnan avulla.

Työryhmän radikaalein ehdotus on se, että valtion tukemien Ara-vuokra-asuntojen asukasvalintaan palautetaan tulo- ja varallisuusrajat pelkkien sosiaalisten perusteluiden sijaan – ja asukkaan rahatilanne myös tarkistetaan määräajoin. Halpaan vuokra-asuntoon ei olisi ikuista nautintaoikeutta, jos oma elämäntilanne paranee.

Viime vuonna tehdyn selvityksen mukaan valtion tukemissa asunnoissa asuu nyt noin 20 000 sellaista ruokakuntaa, jotka voidaan laskea varsin hyvätuloisiksi. Samaan aikaan valtion rahaa kuluu asumis- ja toimeentulotukeen, jota maksetaan ilman Ara-asuntoa jääneille, vapaarahoitteiseen vuokra-asuntoon päätyneille ihmisille.

Ajatus tulotarkistuksesta on periaatteessa oikeudenmukainen, mutta käytännön toteutus on toinen juttu, sillä valtion tukemia vuokra-asuntoja on liki 400 000. Hallituksen läpileikkaavana tavoitteena on vähentää byrokratiaa, normeja ja sääntelyä, mutta toisella kädellä se luo uutta byrokratiaa.

Vakavampi haitta on se, että tulorajat voivat johtaa tilanteeseen, jossa asumisoikeuden säilyttäminen estää muun järkevän toiminnan – esimerkiksi vie innon ottaa vastaan vähänkään paremmin palkattu työ. Tulorajat eivät myöskään saisi aiheuttaa segregaatiota eli sitä, että tiettyjen talojen ja tiettyjen alueiden asukasrakenne alkaa eriytyä ja yksipuolistua. Suomessa on toistaiseksi taisteltu sitä vastaan onnistuneesti.

Hallitusohjelmassa luvataan lisäksi muuttaa valitusmenettelyjä ja kaavoituslainsäädäntöä. Esimerkiksi ely-keskusten oikeutta valittaa kaavapäätöksistä aiotaan rajoittaa.

Asunto-osakeyhtiön päätöksentekoa luvataan sujuvoittaa muun muassa täydennysrakentamista suunniteltaessa. Tämä tarkoittaisi käytännössä tinkimistä asukkaiden yksimielisyysvaatimuksesta. Helsingissä on taloyhtiöitä, jotka olisivat valmiita purkamaan vanhaa ja rakentamaan kokonaan uutta tilalle, mutta kaikki asukkaat eivät kannata hanketta.

On melkoista edistystä, jos tämä hallitus onnistuu purkamaan edes osan maankäyttöön ja rakentamiseen liittyvistä hidasteista, joista alan toimijat jatkuvasti purnaavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat