Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansainvälinen jalkapallo on korruptioaltis rahakone

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Brasilialaisen jalkapallolegendan Pelén mukaan Sepp Blatterin ero Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan johdosta tiistaina "tuli kaikille yllätyksenä". Joidenkin muiden kansainvälisen jalkapallon johtohahmojen kommenttien mukaan Blatter toimi kunniallisesti.

Eroilmoitus saattoi tulla yllätyksenä Pelélle, jonka usko Blatteriin on ollut ilmeisesti vahva, mutta kaikki muut eivät yllättyneet. Korruptioepäilyt pyörivät Blatterin ympärillä jo, kun hänet valittiin neljännelle kaudelleen Fifan johtoon vuonna 2011. Ne yltyivät aivan uudelle tasolle juuri ennen kuin maailman jalkapalloliittojen edustajat valitsivat 79-vuotiaan sveitsiläisen viidennelle kaudelleen perjantaina. Korruptiotutkimuksissa on löytynyt hyvin vähän näyttöä kunniallisuudesta.

Sen sijaan on voimistunut kuva, että maailman ehkä eniten intohimoja herättävän urheilulajin parin miljardin euron vuosittaista kansainvälistä rahapottia pyörittää heikosti valvottu, korruptoitunut koneisto.

Blatterin eroilmoitus vain neljä päivää uudelleenvalinnan jälkeen käynnisti heti arvailun siitä, mitä Fifan toiminnasta on tulossa ilmi seuraavaksi. Blatter itse ei antanut siitä vihiä vaan sanoi eroilmoituksessaan havainneensa, että kaikki eivät tuekaan häntä tehtävässä.

Yksi ilmeinen sysäys eroon tuli tiedosta, että myös Blatter itse on Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n tutkinnan kohteena. Lisäksi hänen lähin avustajansa kytkettiin vahvalla näytöllä lahjuksiksi epäiltyjen rahasummien siirtoon Etelä-Afrikassa vuonna 2010 järjestettyjen jalkapallon MM-kisojen tiimoilla. Sen jälkeen Blatterin ja rikostutkinnan välissä ei ollut Fifassa jäljellä juuri ketään.

Tapahtumien vyöryessä nopeasti on Suomen palloliitolla ollut niistä turhan vähän sanottavaa.

Tuoreimmat paljastukset liittyvät vuoden 2010 MM-kisojen tutkintaan Yhdysvalloissa. Ne tulivat julki viime viikolla, kun Sveitsissä pidätettiin Yhdysvaltain pyynnöstä seitsemän Fifan edustajaa epäiltyinä osuudesta yhteensä vajaan 140 miljoonan euron arvoisiin lahjuksiin 24 vuoden aikana. Sveitsi tutkii erikseen päätöksiä myöntää vuosien 2018 ja 2022 kisat Venäjälle ja Qatarille.

Epäily korruptiosta tahraa nyt kaikkia Fifan päätöksiä ja koko hienoa lajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat