Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opintotuen ja opintolainan yhdistelmä voisi olla toimivakin

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Kun opiskelijat viime perjantaina osoittivat mieltään Juha Sipilän (kesk) hallituksen  opintotukileikkauksia vastaan, mielenosoitus oli tarkoitus huipentaa pommittamalla opetusministeriötä kananmunilla.

Se ei mennyt ihan putkeen: mielenosoittajat heittivät kohti väärää taloa Kirkkokadun ja Meritullinkadun kulmassa.

Tapahtumalla on tietty symboliarvo. Ei ole opiskelijoiden edunvalvontakaan osunut aivan maaliinsa, vaikka he ovat olleet heristelemässä kylttejään milloin Säätytalon, milloin Smolnan edustalla aina, kun hallitus on tehnyt isoja päätöksiään.

Nyt Sipilän hallituksen hallitusohjelmassa tuli erityisen kylmää kyytiä. Suurin julkinen keskustelu on koskenut ylipäätään koulutusleikkausten ja yliopistojen rahoituksesta tinkimisen mielekkyyttä, mutta ohjelmassa on myös poikkeuksellisen paljon muutoksia, jotka osuvat suoraan opiskelijoiden talouteen.

Opintotuesta lähtee 70 miljoonaa euroa lyhyellä aikavälillä, pitemmän päälle 150 miljoonaa. Opintotukikuukausien määrää rajataan, ja tuki voi vastaisuudessa olla yksi- tai useampiportainen.

Opintotuen indeksisidonnaisuus lakkautetaan ensi vuoden alusta. Kyseessä on vasta vajaan vuoden voimassa ollut uudistus, jolla opintotuen tasoa oli tarkoitus nostaa elinkustannusten nousun tahdissa.

Pelätyt yliopistojen lukukausimaksut tulevat, tosin aluksi vain EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Porttiteorian mukaan tämä on vasta alkua.

Opiskelija-asunnoille myönnettävät investointituet on tarkoitus poistaa, mikä voi vähentää asuntojen rakentamista ja nostaa vuokria.

Nykyhallituksen kärkitrion nuoruusvuosina opinnot rahoitettiin pääosin opintolainalla. Käänne tuli vuonna 1992, kun säännellyistä opintolainoista tehtiin markkinaehtoisia ja suora tuki, opintoraha, nostettiin yli kaksinkertaiseksi.

Osittain muutos johtui pankeista, mutta myös ajattelutapa oli muuttunut. Jos hieman vetää mutkia suoraksi, niin aikaisemmin opiskelija investoi itse koulutukseensa, mutta opintotukiuudistuksen jälkeen yhteiskunta alkoi investoida opiskelijaan.

Korkeakouluopiskelijan nykyinen tuki tarkoittaa kuukaudessa noin 330 euron opintorahaa, maksimissaan 200 euron asumislisää ja noin 400 euron valtiontakausta opintolainalle. Ei häävi taso, mutta opiskelijat ovat välivaiheessa, josta on tarkoitus ponnistaa kohti palkkatuloja ja turvatumpaa elämää.

Noin puolet opiskelijoista ei käytä tukea lainkaan, vaikka olisi siihen oikeutettu. Tiukat tulorajat haittaavat työntekoa opiskeluaikana.

Opiskelijat ovat keskittyneet edunvalvonnassaan niin tiiviisti nykyisen sosiaaliturvamaisen opintotuen puolustamiseen, että he eivät ole huomanneet tuulen kääntyneen. Paineet opintotuen muutokseen alkoivat jo ennen tätä hallituskautta, koska nykyinen tuki näyttää enemmän viivyttävän kuin nopeuttavan opiskelijoiden valmistumista.

Nyt mennään jälleen kovaa vauhtia kohti lainamaailmaa. Hallitusohjelmassa mainittu tukikuukausien määrän rajaus ja portaittaisuus antavat tästä vihjeitä.

Tulossa on todennäköisesti jo pitkään kaavailtu malli, jossa opintorahaa saisi vain opintojen alkuvuosina ja opintojen kestäessä opiskelija joutuisi hoitamaan toimeentulonsa opintolainalla. Tällainen malli istuu myös hallituksen toiseen suunnitelmaan eli siihen, että maistereiden määrää pitää pienentää. Opiskelijat halutaan työelämään jo kandidaatintutkinnon jälkeen.

Olisiko tällainen opintotuki maailmanloppu? Ei, jos lyhennetty opintorahajakso olisi sen tasoinen, että se riittäisi nykyistä paremmin täysipäiväiseen opiskeluun.

Lainaa kohtaan tunnettua kammoa pitäisi lievittää palkitsemalla nopeita valmistujia. Jo edellinen hallitus sai aikaan opintolainahyvityksen, jossa Kela maksaa määräajassa valmistuvan opiskelijan lainasta enimmillään kolmanneksen. Tätä mallia pitäisi markkinoida enemmän ja vielä parantaa.

Opiskelijoiden pitäisi lisätä painetta korkeakouluja kohtaan, jotta nopea valmistuminen ei tyssäisi ainakaan korkeakoulujen työpäivien määrään ja lukuvuosien lyhyyteen. Ja jos on huolissaan sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, silloin pitäisi vaatia muutoksia myös kalliita valmennuskursseja edellyttävään pääsykoesysteemiin.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat