Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väärä käsitys asunnon arvosta johtaa moniin ongelmiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työeläkejärjestelmän ansiosta moni suomalainen on tietämättään merkittävä sijoittaja. Harva kuitenkaan vaivaa päätään sijoitusten arvolla, koska rahat kerätään lakisääteisesti ja hoidetaan melko keskitetysti.

Asunto sen sijaan on monelle perheelle merkittävin omiin päätöksiin perustuva sijoitus. Tai ainakin moni ajattelee niin.

Kuva oman asunnon arvosta voi kuitenkin muuttua rajusti, kun asiasta keskustelee pankin kanssa. Pohjois-Savossa Nilsiässä asukkaat hämmästyivät, kun pitkään suunniteltu putkiremontti ei edennytkään pankkien kieltäydyttyä lainoittamasta sitä. Osa pankeista ei antanut tarjousta lainkaan, osa olisi rahoittanut vain osan urakasta (HS Talous 4. 6.).

Asukkaat kokivat, että yhtiön asunnot menettivät samalla arvonsa.

Pankin näkökulmasta asunnon arvo ei muuttunut mihinkään, mutta realismi hintatasosta lisääntyi lainatarjouksen käsittelyn ansiosta.

Joskus kuva käyvästä hinnasta valkenee omistajalle, kun hän yrittää myydä entistä asuntoaan toiselle paikkakunnalle muuton takia. Tai perikunnalle, kun se yrittää realisoida mummonmökkiä perintöverojen maksua varten.

Taustalla on tietenkin muuttoliike, joka kohtelee maan eri osia hyvin eri tavalla. Sivukylien tyhjeneminen on jo vanha ilmiö, mutta viime aikoina muuttotappion vaikutukset asuntomarkkinoihin ovat alkaneet näkyä yhä suuremmissa asutuskeskuksissa.

Muuttajia houkuttelevia kuntia on varsin vähän.

Asuntojen arvon laskun voisi kuitata normaalina sijoittajan riskiin kuuluvana ilmiönä, mutta sillä on myös yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.

Jos ihmiset jäävät omistusasuntonsa vangeiksi, työ ja tekijä eivät kohtaa eivätkä ikäihmiset pääse muuttamaan palvelujen ääreen.

Poliitikkojen tehtävä ei ole pelastaa sijoituksia vaan auttaa ihmisiä liikkumaan.

Helppoja keinoja tosin ei ole tarjolla. Olisi kuitenkin kohtuullista, ettei verottaja omilla ratkaisuillaan ainakaan kärjistäisi ongelmia tilanteissa, joissa asunnon todellinen myyntihinta on olematon.

Myös pankeilta voisi toivoa tuotekehittelyä. Talon käyttöarvon säilyttäminen sen elinkaaren jälkipuoliskolla tarvitsee rahoittajalta toisenlaisia työkaluja kuin myyntiarvon turvaaminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat