Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiä voi kohta johtaa pormestari

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Seuraavien kuntavaalien jälkeen Helsingissä muuttuu moni muukin asia kuin valtuuston kokoonpano. Kaupunkia on tarkoitus alkaa hallita uudella tavalla vuodesta 2017 lähtien, ja tämä tulee heijastumaan myös vaaleihin ja niiden ehdokasasetteluun.

Ajatuksena on, että huhtikuussa 2017 pidettävien kuntavaalien lopputulos näkyisi myös kaupungin ylimmän johdon kokoonpanossa. Koska kyse on historiallisen suuresta toimintatavan muutoksesta, Helsingin poliittiset ryhmät ovat valmistelleet sitä perusteellisesti jo puolitoista vuotta.

Asiaa helpottaa se, että kaikki suuret ryhmät ovat samaa mieltä kaupunginjohtajien valintatavan muutostarpeesta. Käytännön toteutus on sen sijaan vielä auki.

Nykyisin Helsingin kaupunginjohtaja ja neljä apulaiskaupunginjohtajaa ovat virkavastuulla toimivia virkamiehiä, mutta he kaikki ovat puolueiden jäseniä, jotka on valittu virkoihinsa poliittisen mandaattiajattelun pelisäännöin. Kaupunginjohtajan virkakausi kestää seitsemän vuotta, ja kausia voi olla peräkkäin enintään kaksi.

Sitä vastoin valtuuston toimikausi on neljä vuotta. Koska voimasuhteilla on vaaleissa tapana muuttua, tästä syntyy väistämättä kipuilua, poliittista suhmurointia ja hallintovalituksia aina silloin, kun kaupunginjohtajien virkakaudet ovat katkolla.

Viimeksi vihreät katsoivat kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan Hannu Penttilän (sd) paikan kuuluvan vastedes vihreille, koska puolue on Helsingissä viime vaalien jälkeen demareita suurempi. Niinpä Penttilän virkasuhteen päätyttyä paikalle valittiin Anni Sinnemäki, joka ei ole erityisemmin profiloitunut kaupunkisuunnittelijana. Kriitikoiden mielestä Penttilä olisi ollut pätevämpi.

Vastaisuudessa johtamisjärjestelmää selkeytetään niin, että kaupunginjohtajat ovat avoimesti poliittisia toimijoita, jotka hoitavat tehtävää valtuustokauden ajan. Valinta tapahtunee niin, että vaalien jälkeen valtuusto valitsee keskuudestaan pormestarin ja apulaispormestarit.

Mahdollista on myös se, että pormestari toimisi kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja apulaispormestarit olisivat kaupunginhallituksen jäseniä. Jokaiselle apulaispormestarille olisi nimetty vastuualueet, joiden poliittisesta ohjauksesta he vastaisivat myös kyseisten lautakuntien puheenjohtajina.

Kaupunginhallituksesta tulisi osittain kuin maan hallitus, jossa on pääministeri ja ministereitä. Muitakin jäseniä toki olisi pormestareiden lisäksi, esimerkiksi valtuustoryhmien johtajat.

Apulaispormestareiden paikat kuulostavat Helsingin kokoisessa kaupungissa jo täysipäiväiseltä työltä eivätkä poliittiselta luottamustoimelta, jota hoidellaan muun palkkatyön ohessa. Kuntapolitiikkaan syntyisi uudenlainen ammattilaisten kerros.

Helsingin johtamisjärjestelmän uudistus puuttuu muuhunkin kuin kaupungin ylimmän johdon rakenteeseen. Tarkoitus on myös miettiä uudestaan kaupungin virastorakenne sekä asioiden valmistelusta vastaavien lautakuntien lukumäärä. Tässä poliittinen sopu on vielä kaukana.

Virastoja on nykyisin kolmisenkymmentä ja lautakuntiakin toistakymmentä. Helsingin suurimman puolueen kokoomuksen ehdotus on, että virastomallista siirryttäisiin toimialamalliin, jossa keskushallinnon lisäksi olisi esimerkiksi kolme toimialaa eli tekninen toimi, sivistystoimi ja sosiaali- ja terveystoimi.

Virastojen määrän vähetessä myös lautakuntien ja erilaisten laitosten johtokuntien määrä vähenisi. Luottamushenkilöiden paikkojakin karsittaisiin.

Jonkinlaista fuusiointia virastorakenteessa on varmasti tarpeen tehdä, mutta ei päätöksenteon demokraattisuuden kustannuksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat