Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomesta tulee kriisinhallinnan uusi pienvalta

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Suomi ei ole koskaan ollut rauhanturvaamisen suurvalta, mutta tämä vallinnut harhakuva on ollut maalle myönteinen. Nyt harha haihtuu.

Osallistuminen kansainväliseen kriisinhallintaan vahvisti käsitystä Suomesta kansainvälisesti aktiivisena länsimaana jo silloin, kun Neuvostoliiton kylmä syleily teki länsimaana profiloitumisen vaikeaksi. Kriisinhallinta on myös luonut pohjan kansainväliselle verkostolle, joka on yksi Suomen puolustuksen perusosista.

Uuden hallituksen aloittaessa työtään voi näyttää siltä, että kriisinhallinta on yhä Suomen paraatituotteita.

Ensimmäisessä uudessa kokoonpanossa järjestetyssä tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa hyväksyttiin periaatteessa osallistuminen EU:n operaatioon ihmissalakuljetusta vastaan Välimerellä. Suomalaisia on lähdössä myös sotilaallisiin koulutustehtäviin Pohjois-Irakin kurdialueelle. Nämä ovat tärkeitä operaatioita.

Hallitusohjelman liitteistä löytyy kuitenkin toinen kuva kriisinhallinnasta.

Suomi vähentää osallistumistaan operaatioihin, joita ohjelmassa kutsutaan rauhanturvaamiseksi mutta Suomen laissa kriisinhallinnaksi. Vastaisuudessa Suomesta on mukana yhteensä enintään 90 sotilasta enimmillään yhdeksässä operaatiossa. Määrärahat pienenevät ensi vuonna viidellä miljoonalla eurolla ja vuonna 2018 jo 15 miljoonalla eurolla.

Nyt Suomella on yksin Etelä-Libanonin YK-operaatiossa 340 sotilasta. Afganistanissa on 80 sotilaskouluttajaa. Vastaavat satsaukset muuttuvat mahdottomiksi.

Säästöille on perusteita. Sekä Libanonin että Afganistanin operaatioiden on määrä päättyä ensi vuonna, eikä vastaavan suuruusluokan hankkeita ole juuri nyt tyrkyllä. Libyan edustalla ja Irakissa henkilömäärät ovat pienempiä.

Kyseessä on kuitenkin merkittävä muutos Suomen kriisinhallinnan linjassa sekä periaatteessa että käytännössä.

Säästösumma on pieni suhteessa muihin säästöihin mutta suuri suhteessa tämän vuoden 72,1 miljoonan euron kriisinhallintamäärärahoihin, jotka ovat muutenkin alle kaksi kolmannesta edellisvuoden määrärahoista.

Kriisinhallintaa ei edes mainita hallitusohjelman ulko- ja turvallisuuspoliittisessa osassa. Säästötavoite syntyi ohjelmaneuvottelujen talousryhmässä.

Taustalla voi aistia perussuomalaisten tavoitteita ja sekä keskustan että kokoomuksen piittaamattomuutta.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat