Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukukausi­maksujen hyötyjä on helppo liioitella

Pääkirjoitus
 
Samu Seitsalo

Uuden hallitusohjelman mukaan Suomeen EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille otetaan käyttöön lukukausimaksut. Maksujen suuruus on vielä päättämättä – samoin kuin se, tulevatko maksut automaattisesti kaikille opiskelijoille ja onko korkeakouluilla asiassa päätösvaltaa.

Ensin pitäisi kuitenkin miettiä, miksi lukukausimaksut halutaan ja onko niistä odotettua hyötyä. Yleensä lukukausimaksuja perustellaan valtiontalouteen liittyvillä syillä.

Vuonna 2014 Suomen korkeakouluissa aloitti 5 500 uutta ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa, joista 4 250 tuli EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta. Viime syksynä hallitus suunnitteli – mutta jätti lopulta esittämättä – 4 000 euron lukukausimaksua. Tuolla opiskelijamäärällä suomalaiset korkeakoulut olisivat saaneet 17 miljoonan euron tulot.

Ruotsin ja Tanskan kokemukset osoittavat, että lukukausimaksut vähentävät korkeakouluihin tulevien ulkomaalaisten määrä selvästi.

Ruotsissa EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden määrä putosi ensimmäisenä vuonna 80 prosenttia ja Tanskassa 37 prosenttia. Ruotsissa lukukausimaksut otettiin käyttöön vuonna 2011 ja Tanskassa vuonna 2006.

Jos opiskelijoiden määrä putoaisi Suomessa yhtä rajusti kuin Ruotsissa, 17 miljoonan euron sijaan tuloja kertyisi vain 3,4 miljoonaa euroa.

Ensimmäisen vuoden pudotuksen jälkeen Ruotsin ja Tanskan luvut ovat hieman kasvaneet, mutta ulkomaalaisia opiskelijoita on yhä selvästi vähemmän kuin ennen lukukausimaksujen käyttöönottoa.

Lukukausimaksuista huolimatta ulkomaalaisille opiskelijoille maksetaan apurahoja. Esimerkiksi Ruotsissa valtio maksoi viime vuonna EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulleille opiskelijoille yli 22 miljoonan euron arvosta apurahoja. Lisäksi yliopistoilla on omia apurahoja.

Lukukausimaksuja on perusteltu myös mielikuvilla: ilmainen ei voi olla laadukasta. On esimerkiksi väitetty, etteivät kiinalaiset arvosta maksutonta koulutusta. Suomessa on kuitenkin lähes yhtä paljon kiinalaisia opiskelijoita kuin lukukausimaksuja perivillä läntisillä EU-naapureillamme yhteensä: vuonna 2013 Suomen korkeakouluissa opiskeli lähes 2 200 kiinalaista. Ruotsissa heitä oli 1 600 ja Tanskassa 700.

Yliopistojen tieteellisiä ansioita mittaavalla Shanghain listalla sadan parhaan yliopiston joukossa on kolme ruotsalaista ja yksi suomalainen yliopisto. Ruotsin kärkikolmikko – Karoliininen instituutti sekä Uppsalan ja Tukholman yliopistot – houkutteli lukuvuonna 2013–2014 yhteensä 481 opiskelijaa EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta. Suomesta ainoana sadan parhaan joukkoon sijoittuneessa Helsingin yliopistossa EU- ja Eta-alueen ulkopuolisia opiskelijoita oli kolme kertaa enemmän, 1 450.

Korkeakoulut joutuvat lukukausimaksujen vuoksi miettimään koulutuksen laatua uudesta näkökulmasta. Maksullisuus ei paranna koulutuksen laatua, mutta opiskelijoiden odotuksia se lisää varmasti.

Ruotsissa on jo nähty tapaus, jossa koulutuksestaan maksanut amerikkalainen opiskelija haastoi korkeakoulunsa oikeuteen. Syynä oli, ettei opiskelija ollut mielestään saanut rahoilleen vastinetta.

Lukukausimaksujen käyttöönoton jälkeen samalla kurssilla voi olla maksavia, apurahaa saavia ja ilmaiseksi opiskelevia opiskelijoita. Todennäköisesti heidän koulutusta koskevat odotuksensa poikkeavat toisistaan suuresti.

Ruotsalaiset ovat neuvoneet suomalaisia miettimään tarkasti lukukausimaksujen seurauksia ja valmistautumaan niiden tuloon etukäteen. Maksuja käyttöönotettaessa suomalaisilla pitää olla selvä strategia ja suunnitella sen mukaiset toimenpiteet. Millaisia opintoja markkinoidaan ja miten? Miten apurahajärjestelmä rakennetaan?

Mikäli lukukausimaksut otetaan käyttöön, täytyy myös varmistaa se, ettei kansainvälisten osaajien virta Suomeen tyrehdy. On huolehdittava myös siitä, että nykyistä suurempi osa suomalaisissa korkeakouluissa tutkintonsa suorittaneista ulkomaalaisista jää ainakin joksikin aikaa työhön Suomeen. Tästä hyötyvät sekä Suomi että opiskelijat.

Samu Seitsalo
Kirjoittaja on Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen Cimon johtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat