Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia ei eroa Euroopan unionista

Pääkirjoitus
 
Mika Suonpää

EU-skeptikotkaan eivät voi jättää huomiotta unionin vaikutusta Britannian talouteen ja kansainväliseen asemaan.

Britannian pääministeri David Cameron lupasi tammikuussa 2013 järjestää kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyydestä vuoden 2017 loppuun mennessä, jos konservatiivit pysyvät vallassa. Konservatiivit voittivat vastikään käydyt vaalit, minkä vuoksi muut EU-maat ovat olleet epävarmoja Britannian tulevasta EU-politiikasta.

Pääministeri Cameron ja suurin osa uudesta hallituksesta kuuluvat niin kutsuttuihin utilitaristisiin euroskeptikoihin. He suhtautuvat epäillen Euroopan integraation syventämiseen ja vaativat Britannian EU-jäsenyysehtojen neuvottelemista uudelleen. He eivät kuitenkaan tavoittele Britannian eroa unionista.

Cameronlaiset konservatiivit ajavat muutoksia muiden EU-kansalaisten mahdollisuuteen päästä Britannian sosiaaliturvan piiriin. Tavoitteena on, että sosiaaliturva avautuisi vasta neljän vuoden Britanniassa oleskelun jälkeen.

Cameron ei ole suostunut paljastamaan kaikkia neuvottelutavoitteitaan. Sosiaaliturvakysymyksen lisäksi tavoitteista tärkeimpiä ovat kuitenkin mahdollisuus jättäytyä syvemmän integraation ulkopuolelle, parlamentin vaikutusvallan lisääminen EU:hun nähden, Lontoon Cityn "suojeleminen" EU-lainsäädännöltä sekä takeet siitä, etteivät euromaat voi tehdä EU:n sisämarkkinoita koskevia muutoksia ilman kaikkien jäsenmaiden hyväksyntää.

Julkisessa keskustelussa on puhuttu paljon parlamentaarisen konservatiivipuolueen noin 50 kansanedustajasta, jotka ovat poliittisia euroskeptikkoja. He vastustavat EU:n periaatteita ja tavoittelevat Britannian eroa EU:sta. Heidän vaikutusvaltansa on nyt suurempi kuin edellisen koalitiohallituksen aikana.

Jos ja kun Britannian uusista EU-jäsenyysehdoista päätetään kansanäänestyksessä, parlamentaarisilla voimasuhteilla ei ole suoraa vaikutusta asiaan. Toki EU-kriitikot voivat vaikuttaa hallituksen näkökulmiin, mutta EU-kriittisimmille puheenvuoroille ei saa antaa kohtuuttoman suurta painoarvoa.

Konservatiivisen puolueen EU-skeptikot saattavat olla myös hyödyllisiä Cameronille: heidän yltiökriittisyytensä voi auttaa Britanniaa neuvottelemaan parempia jäsenyysehtoja EU:n kanssa. Muut EU-maat haluavat pitää Britannian osana unionia, sillä maa on jäsenmaksualennuksesta huolimatta merkittävä nettomaksaja. Myös tämä on neuvotteluvaltti Britannialle.

Vaikka ennusmerkit Britannian EU-jäsenyyden jatkolle näyttävät nyt heikoilta, maa ei eroa unionista. Syitä on monia: talous, Britannian kansainvälinen asema ja vaikutusvalta, ylikansallisen rikollisuuden torjunta, edelleen paheneva pakolaisongelma sekä tutkimus- ja infrastruktuurihankkeiden rahoitus.

Taloudelliset ja Britannian kansainväliseen asemaan liittyvät tekijät ovat unionissa pysymisen syistä merkittävimpiä ja konkreettisimpia. Vaikka Yhdysvallat on suurin yksittäinen investoija, merkittävin osa Britanniaan vuosina 2013–2014 tulleista investoinneista (58 prosenttia) oli peräisin muista EU-maista.

On epävarmaa, miten investoinneille kävisi, jos Britannia ei olisi EU:n jäsen. Todennäköisesti niitä tulisi vähemmän, koska Britannia ei enää hyötyisi EU:n sisämarkkinoiden tuomista eduista.

Talouden ongelmat vaivaavat Eurooppaa. EU on kuitenkin maailman suurin yhtenäinen talousalue ja se esimerkiksi neuvottelee yhteisiä kauppasopimuksia, joissa myös Britannia on osallisena. Yli 50 prosenttia Britannian viennistä menee muihin EU-maihin, ja 74 prosenttia Britannian vientiyrityksistä operoi EU-markkinoilla.

Britannia haki aikoinaan EU-jäsenyyttä erityisesti kahdesta syystä. Maa halusi päästä osalliseksi sisämarkkina-alueen talouskasvusta. Britannia myös piti tarpeellisena vahvistaa kansainvälistä asemaansa EU:n kautta aikana, jolloin maan poliittinen ja taloudellinen vaikutusvalta kaventui samaa tahtia siirtomaiden itsenäistymisen ja teollisuustuotannon laskun kanssa.

EU-jäsenyydellä on ollut myönteisiä vaikutuksia Britannian talouden kehittymiseen, ja jäsenyys on vahvistanut maan kansainvälistä roolia. Jos Britannia irrottautuisi EU:sta, maalla olisi edessään valtavasti töitä itsensä uudelleenasemoimisessa suhteessa kansainväliseen järjestelmään ja EU:hun. Näitä tosiasioita vannoutuneimmatkaan euroskeptikot eivät voi ohittaa.

Mika Suonpää
Kirjoittaja on poliittisen historian yliopistonlehtori Turun yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat