Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti kaappasi Turkin parlamenttivaalit

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ei peittele yrityksiään lisätä valtaansa. Sunnuntaina pidettävien parlamenttivaalien muuttaminen pitkälti kansanäänestykseksi presidentin valtaoikeuksien lisäämisestä on silti Erdoganinkin mittakaavalla itsevaltainen hanke, joka voi kääntyä häntä vastaan.

Noustuaan pääministeriksi vuonna 2003 Erdogan ryhtyi järjestelmällisesti kääntämään Turkin suuntaa johtamansa islamistitaustaisen AKP-puolueen alaisuudessa. Hän vahvisti demokratiaa muun muassa leikkaamalla kaappausherkän armeijan valtaa mutta edisti samalla uskonnollisia arvoja vapauksien kustannuksella.

Hankkeet eivät edenneet aivan Erdoganin toivomalla vauhdilla. Hänellä ei ole ollut parlamentissa tukenaan kahden kolmasosan enemmistöä, joka tarvitaan nopeisiin perustuslain muutoksiin. Erdogan selvisi kuitenkin voittajana kolmista parlamenttivaaleista. Voittoihin hänet siivitti vankka talouskasvu ja tuki Turkin suurelta konservatiiviselta väestönosalta, joka ei ole tuntenut Kemal Atatürkin vuonna 1923 perustaman Turkin tasavallan maallisia periaatteita omikseen.

Viime vuonna Erdogan saavutti tärkeän välietapin, kun hänet valittiin suoralla kansanvaalilla Turkin presidentiksi. Nykymuodossaan virka on enimmäkseen seremoniallinen, vaikka presidentti muun muassa vahvistaa lait. Poliittinen valta siirtyi muodollisesti Ahmet Davutoglulle, joka nousi ulkoministeristä pääministeriksi ja AKP:n puheenjohtajaksi. Käytännössä Erdogan piti vallan ja jätti Davutoglun varjoonsa.

Erdoganin suunnitelmien mukaan sunnuntain parlamenttivaalien on määrä poistaa viimeiset juridiset esteet hänen nousulleen Turkin kiistattomaksi johtajaksi. Kaikesta päätellen Erdogan ei tähtää kansallisessa merkityksessä Atatürkin rinnalle vaan tämän edelle.

Erdogan on jo pohjustanut siirtoaan rakennuttamalla itselleen pääkaupunkiin Ankaraan valtavan palatsin, jossa on hänen mukaansa "yli 1 150 huonetta". Atatürkin käyttöön ottaman presidentin virka-asunnon Erdogan jätti pääministerille.

Perustuslain nopeaan muuttamiseen tarvittava määräenemmistö näyttäisi taas jäävän AKP:n ulottumattomiin. Tavoitteena on 60 prosenttia parlamentin 550 paikasta. Niiden turvin puolue voisi hyväksyä presidentin valtaoikeuksien muutokset ja järjestää niistä kansanäänestyksen. Se tavoite on kuitenkin uhattuna.

Pahimmaksi uhkaajaksi Erdoganin suunnitelmille on nousema yllättävä taho, eli vasemmistolainen kurdipuolue. Se kerää äänestäjiä myös muista väestöryhmistä maallisella ja sukupuolten tasa-arvoa korostavalla liberaalilla linjallaan.

Kansan demokraattisen puolueen HDP:n energinen ja melko nuori johtaja Selahattin Demirtas on saanut puolueensa kannatuksen mielipidekyselyissä noin kymmeneen prosenttiin. Turkin parlamenttivaaleissa puolueiden ennätysmäisen korkea äänikynnys on juuri tuo kymmenen prosenttia.

Mikäli HDP ylittää äänikynnyksen perinteisen vasemmistolaisen tasavaltapuolueen ja konservatiivisen kansallispuolueen rinnalla, jää hallitseva AKP todennäköisesti ilman enemmistöä ensimmäistä kertaa 12 vuoteen. Se olisi Erdoganille valtava takaisku.

Erdogan ei ole jäänyt passiivisesti odottamaan kansan valintoja vaan kampanjoi tapojensa mukaan hyökkäävästi. Turkin presidentin ei kuuluisi osallistua vaalikampanjointiin lainkaan vaan pysyä puolueiden ja päivänpolitiikan ulkopuolella.

Erdoganin tielle on kasautunut uusia vaikeuksia. Turkin talouskasvu hyytyi jo pari vuotta sitten. Myös osa AKP:n kannattajista suhtautuu epäillen presidentin yhä raivoisammin ilmenevään vallanhaluun.

Erdogan kohdistaa kuitenkin jälleen kampanjansa ennen kaikkea konservatiiviselle Anatolian ylängön väestölle, jonka turvin hän on voittanut vaalit tähän asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat