Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tupakointikielloista on tullut tärkeä kehityksen mittari

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Puhuttaessa maailman suurista tupakkayhtiöistä mieleen tulevat monikansalliset yritykset kuten Philip Morris International. Se on kuitenkin yhtiöistä vasta toiseksi suurin: kärjessä on Kiinan kansallinen tupakkayhtiö.

Tämä on ongelma Kiinan johtajille, joiden tavoitteena on vähentää varsinkin miesväestön ennätysmäistä tupakointia ja siitä johtuvia valtavia kansanterveydellisiä haittoja.

Kiinan yritykset tupakoinnin vähentämiseksi saivat kansainvälistä huomiota, kun pääkaupungissa Pekingissä tuli kesäkuun alussa voimaan tupakointikielto julkisissa sisätiloissa ja joissakin ulkotiloissa. Mikäli kielto toteutuu käytännössä, se on tärkeä muutos maassa, jossa noin puolet miehistä tupakoi. Kiinalaisnaisista tupakoitsijoita on vain muutama prosentti, mutta heidän osuutensa on nopeassa kasvussa miesten tupakoinnin samalla vähetessä.

Kiinan 300 miljoonaa tupakoitsijaa polttavat maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan kolmasosan maailman tupakoista. Lähes kaikki niistä ovat Kiinan kansallisen tupakkayhtiön valmistamia.

Tupakkaveron ja tupakkayhtiön liikevoiton osuus valtion budjetista on Kiinassa eri arvioiden mukaan 6,5–10 prosenttia, vaikka tupakka-aski maksaa edelleen keskimäärin selvästi alle yhden euron.

Peking on yli 21 miljoonan asukkaan suurkaupunki, jossa on tupakoitsijoita suunnilleen Suomen väestön verran. Se on vielä pieni joukko suhteutettuna Kiinan vajaaseen 1,4 miljardiin asukkaaseen. Tupakoinnin rajoittaminen Pekingissä ei siis pakota Kiinan johtoa hakemaan uusia tulonlähteitä tupakkateollisuuden tilalle.

Tupakoinnin taloudellinen merkitys ei ole vieras aihe Suomessakaan. Uuden hallituksen hallitusohjelman mukaan tupakkaveron korotuksen on määrä tuoda valtiolle 270 miljoonaa euroa.

Uudet rajoitukset sauhuttelulle Pekingissä ovat kuitenkin osa kansainvälistä trendiä. Tupakointikielloista on tullut yksi yhteiskunnan kehityksen mittari. Vielä tärkeämpi mittari on se, miten hyvin kieltoja noudatetaan käytännössä.

Asian kääntöpuoli on se, että noin 80 prosenttia maailman miljardista tupakoitsijasta asuu pienituloisissa maissa, joissa on erityisen huonot edellytykset hoitaa tupakan aiheuttamia sairauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat