Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Magna Cartan viesti vallasta ei vanhene

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Oikeusvaltion juuret juontavat saviselle rantaniitylle Thamesjoen varrella, noin 30 kilometriä Lontoon nykyisestä keskustasta länteen. 15. kesäkuuta eli viikon päästä maanantaina on kulunut tasan 800 vuotta siitä, kun Englannin kuningas Juhana allekirjoitti Runnymeden niityllä aatelistensa pakottamana valtaoikeuksiaan rajoittaneen asiakirjan, jonka nimeksi tuli myöhemmin Magna Carta, suuri peruskirja.

"Kuka kuullut on moista. Sillä ruumis halusi käskeä päätä, kansa hallita kuningasta", hämmästeltiin luostarissa tapahtuman aikoihin kirjoitetussa runossa.

Magna Cartan tasavuosia juhlistetaan Britanniassa näyttävästi ja aiheellisesti. Tämän oikeudellisen ja poliittisen asiakirjan arvo on kuitenkin maailmanlaajuinen.

Magna Cartan tärkeintä perintöä ovat yksilön oikeudet ja hallitsijan vallan rajoittaminen. Periaatteet on vahvistettu lukuisissa perustuslaeissa ja kansainvälisissä sopimuksissa, mutta ne ovat myös jatkuvien hyökkäysten kohteina.

Vuosisatojen varrella Magna Cartalle on kuitenkin annettu paljon myös sellaisia merkityksiä, joita sillä ei todellisuudessa ole.

Tilanne Runnymeden niityllä 800 vuotta sitten oli kaukana samasta ajasta kertovien Robin Hoodin tarujen maailmasta. Köyhä kansa ei saanut mitään. Rikkaat aateliset turvasivat omat etunsa huonoilla sotaretkillä varallisuutensa hukanneen Juhanan mielivallalta.

Magna Cartassa mainitut "vapaat miehet" ei tarkoittanut läheskään kaikkia miehiä eikä ensimmäistäkään naista. Naisista puhutaan Magna Cartassa sen verran, että luvun 54 mukaan naisen todistuksen varassa ketään ei voi tuomita murhasta eikä taposta, paitsi jos tapettu on naisen aviomies.

Peruskirjan ensimmäisessä versiossa on yhteensä 63 kappaletta, joista useimmat käsittelevät historian kannalta toissijaisia asioita kuten metsäoikeuksia.

Historioitsijat arvioivat, että paikalla Runnymedessä oli kuitenkin ainakin yksi syvällisemmin valtaa ja oikeutta ajatellut henkilö, todennäköisesti silloinen Canterburyn arkkipiispa. Hänen ansionaan pidetään kappaleita 39 ja 40, joissa säädetään vallasta. Magna Cartan merkitys perustuu lähes yksinomaan niihin sekä kappaleeseen 12, joka koskee verotusoikeutta.

Avainasemassa on kappale 39, jonka mukaan "ketään vapaata miestä ei vangita eikä häneltä viedä hänen oikeuksiaan muuten kuin vertaisten laillisella tuomiolla". Seuraavassa kappaleessa vakuutetaan, että "kenellekään ei saa myydä eikä keneltäkään saa evätä eikä lykätä oikeutta eikä oikeuksia".

Kappaleessa 12 Juhana pakotettiin vakuuttamaan, ettei aatelisilta peritä ruhtinaan sodankäyntiin osoitettua veroa "ilman kuningaskunnan yhteistä ohjausta".

Ennen 1200-luvun loppua Magna Carta toimi hieman kuin hallitusohjelma. Siitä kirjoitettiin viisi versiota, sen määräyksiä rikottiin ja sitten se unohdettiin.

Lupaus hallitsijan vallan rajoittamisesta osoitti kuitenkin voimansa yli 400 vuotta myöhemmin, vuonna 1649, kun kapinaan nousseet englantilaiset vetosivat Magna Cartaan ja mestasivat itsevaltiaaksi yrittäneen kuningas Kaarle I:n.

Seuraavalla vuosisadalla Amerikan-siirtolaiset nousivat kapinaan, kun Englanti vastoin Magna Cartassa annettua lupausta verotti siirtomaataan ilman yhteistä sopimusta. Tuloksena oli Yhdysvallat.

Magna Cartaan vedottiin, kun maailmaan alkoi syntyä perustuslakeja ja ihmisoikeuksien julistuksia sekä niiden tueksi parlamentaarisia demokratioita. Kaikki ei ole Magna Cartan ansiota, mutta se on ollut erinomainen inspiraation lähde. Viesti yksilön oikeuksista ja hallitsijan rajoitetusta vallasta ei ole vanhentunut lainkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat