Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä kirjoittaessa oikein tapahtuu?

Pääkirjoitus
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kirjoista tavataan sanoa, että niitä on yhtä monta kuin lukijoitakin. Tällä tarkoitetaan, että jokainen lukija tulkitsee lukemaansa omalla tavallaan ja antaa kirjalle omat merkityksensä. Mutta on kirjailijoitakin monenlaisia, kuten on myös ajatuksia siitä, mitä kirjoittaessa oikein tapahtuu.

Pari viikkoa sitten Helsinki Lit -kirjatapahtumassa tekijä toisensa jälkeen kiipesi täyden katsomon eteen pohtimaan kirjoittamistaan. Sofi Oksanen kertoi "näyttelevänsä paperilla" henkilöitä kuvatessaan. Märta Tikkanen ja Juha Itkonen olivat yhtä mieltä siitä, että omasta häpeästä pitää kirjoittaa.

Kun kirjoittaja pääsee tarpeeksi lähelle arkoja kokemuksia, teksti saattaa muuttua niin yleispäteväksi, että se saa muutkin katsomaan sisälle itseensä.

Totuudet eivät olleet uusia, mutta kuulin ne silti mielelläni uudelleen. Senkin tiedän, ettei puhuminen ole kirjailijan päätehtävä.

Kirjallisuustapahtumat näyttävät kuitenkin kiinnostavan yleisöjä kaikkialla. Toukokuussa on tungeksittu – usein ostetun pääsylipun kanssa – katsomaan kirjailijoita Helsingissä, Tallinnassa, Tukholmassa ja Lillehammerissa. Walesissa Hay-on-Wyen pikkukaupungin kirjafestivaali kerää joka kevät liki satatuhatta kävijää, ja festivaalikonsepti on levinnyt Etelä-Amerikkaa myöten.

Kesä-Suomessakin pääsee kirjailijoita lähelle: Lahden kirjailijakokous, Vanhan kirjallisuuden päivät, Pentinkulma, Runokuu, Volter Kilpi -viikko...

Innostus voi olla samaa perua kuin median kirjallisuustarjonnan laajeneminen arvosteluista ensin lehtihaastatteluihin, sitten kirjamessujen kepeisiin esiintymisiin, viihdeohjelmiin ja blogeihin.

Tätä on kritisoitu markkinointina. Jotkut kirjailijat myös kärsivät kiskomisesta julkisuuteen ja pitävät sitä turhana tai jopa vahingollisena.

Silti en voi olla kiittämättä onneani, kun sain viime viikolla istua Tallinnan Head read -festivaalilla täpötäyden salin perällä lattialla ja kuulla israelilaisen David Grossmanin kertovan työstään.

Hänestä kirjoittaminen on kuin joutuisi hoitamaan sodan tai muun katastrofin aikana sukuaan, joka piileksii puutarhan alle kaivetussa piilopaikassa.

"Joka päivä on yksin laskeuduttava syvälle ja vietävä näille läheisille ravintoa. On kuunneltava heitä, juteltava peloista ja rauhoiteltava. On myös kerättävä yöastiat ja tyhjennettävä ne."

Kun syvyydestä on noustu takaisin maan pinnalle, on alettava kirjoittaa.

Suvi Ahola suvi.ahola@hs.fi
Twitter: @suviaholahs
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat