Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erään suomalaisen perheen tragedia

Pääkirjoitus
 
Unto Hämäläinen
Unto Hämäläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

"Boris, Boris, taistelet isääsi vastaan", kuului puna-armeijan propagandalähetyksessä Viipurin rintamalla helmikuussa 1940.

Viesti oli kohdistettu yhdelle suomalaiselle sotilaalle, helsinkiläiselle Boris Gröndahlille, joka näin sai kesken talvisodan taistelujen tietää, että hänen isänsä oli rintaman toisella puolella.

Sotahistorian dosentti, tohtori Markku Salomaa on penkonut Suomen ja Neuvostoliiton sota-arkistoja ja kirjoittanut useita tutkimuksia. Viime viikonlopun Iltalehdessä Salomaa kertoi Gröndahlin perheen tragediasta.

Suomalainen Vladimir Gröndahl, perheen isä, palveli viime vuosisadan alussa tykistöupseerina Venäjän armeijassa. Venäjän vallankumouksen jälkeen Gröndahl siirtyi tai pikemminkin joutui pakon edessä puna-armeijan upseeriksi.

Muu perhe, vaimo ja kaksi lasta, pakeni vallankumouksen jälkeen Venäjältä Suomeen. Isällä ja muulla perheellä ei ollut sen koommin mitään tekemistä keskenään.

Vaimo ja lapset luulivat parikymmentä vuotta, että perheen isä olisi kuollut ensimmäisen maailmansodan loppuvaiheissa. Vasta 1930-luvun lopulla suku sai tietää, että Vladimir Gröndahl oli elossa, asui Neuvostoliitossa ja jatkoi sotilasuraansa puna-armeijan riveissä.

Talvisodan alkaessa poika, Boris Gröndahl, oli 30-vuotias reservin upseeri, ja hänet komennettiin Viipurin-rintamalle.

Sodan loppuvaiheissa isä ja poika joutuivat taistelemaan viikkokausia toisiaan vastaan, sillä Vladimir Gröndahl oli puna-armeijan tykistön komentajan tehtävissä.

Isä ja poika selvisivät talvisodasta hengissä.

Talvisodan jälkeen Vladimir Gröndahl ylennettiin kenraalieverstiksi, ja hän sai arvokkaita kunniamerkkejä. Hän kuoli sairauteen marraskuussa 1940.

Markku Salomaa kertoo, että Vladimir Gröndahlin hauta on Moskovassa Novodevitšin luostarin hautausmaan siinä osassa, jonne on haudattu merkittävimmät sotapäälliköt. Kumpua peittää suuri graniittinen muistopaasi.

Boris Gröndahl eli Helsingissä ja kuoli 63-vuotiaana jouluna 1972. Hänet on haudattu sukuhautaan Hietaniemen hautausmaalle.

Hän ei todennäköisesti saanut tietää isänsä elämänvaiheista, sillä Neuvostoliitto oli sodan jälkeen hyvin sulkeutunut maa.

Suomen ja Neuvostoliiton suhteet olivat tunnetusti hyvät, mutta Neuvostoliitossa asuneiden suomalaisten kohtalosta ei sopinut puhua virallisissa yhteyksissä. Myös Neuvostoliiton arkistot pysyivät kiinni.

Suomalaiset eivät liioin saaneet tietää Neuvostoliitossa asuneista sukulaisistaan, koska neuvostoaikana normaali yhteydenpito rajan yli oli lähes mahdotonta.

Raja alkoi avautua vasta Neuvostoliiton viimeisinä vuosina 1980-luvun lopulla, ja yhteydenpitomahdollisuudet paranivat huomattavasti uuden Venäjän aikana.

Kymmenettuhannet suomalaiset ovat parin viime vuosikymmenen aikana saaneet selville, mitä rajan takana asuneille sukulaisille on tapahtunut.

Kadonneiksi luultuja perheenjäseniä tai heidän perillisiään on löytynyt. Sukusiteitä on solmittu vuosikymmenten tauon jälkeen.

Perheiden tarinoita on julkaistu tiedotusvälineissä ja kirjoissa. Niistä voi lukea, miten ankarasti kohtalo on koetellut Neuvostoliitossa asuneita suomalaisia. Monet heistä joutuivat varsinkin Stalinin vainojen kohteiksi.

Myös tutkijat, kuten edellä mainittu Markku Salomaa, ovat päässeet arkistoihin käsiksi. Tutkimustyö on toki ollut hidasta ja työlästä, mutta paljon on saatu selville.

Yhteisen historian tutkiminen pääsi hyvin liikkeelle, koska Suomen ja uuden Venäjän johto suhtautuivat siihen suopeasti. Puolin ja toisin löytyi vilpitöntä halua täyttää historian valkoisia lehtiä.

Nyt elämme Ukrainan sodan takia viileää kautta valtiollisissa suhteissa. Pääministeri, ulkoministeri ja puolustusministeri käyvät esittäytymässä Tukholmassa ja Tallinnassa, mutta Moskovaan ministereillä ei ole nyt menemistä. Sopii toivoa, että Suomen ja Venäjän yhteisen historian tutkiminen saisi jatkua rauhassa, sillä on vielä paljon selvittämättömiä ihmiskohtaloita.

Unto Hämäläinen
unto.hamalainen@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Oikaisu kello 9.15: Jutun ensimmäistä lausetta korjattu. Mainittu propagandalähetys kuultiin Viipurin rintamalla helmikuussa 1940, ei 1939.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat