Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeyhtiöt kalastavat asiakkaita läpinäkymättömin keinoin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaiset yksityiset työeläkeyhtiöt hoitavat lakisääteistä tehtävää, jossa ei voi nokittaa toista yhtiötä alentamalla asiakkaalta vaadittavaa eläkemaksua tai tarjoamalla mahtavia etuja sisältävää työeläkettä. Maksut ja lopputuotteet ovat yhdenmukaiset, eikä niillä voi kilpailla.

Silti, koska eläkeyhtiöitä on useita, niiden välillä on muunlaista kilpailua asiakkaista. Vakuutuksenottajat eli asiakasyritykset voivat valita työeläkeyhtiön mielensä mukaan ja vaihtaa yhtiötä milloin haluavat.

Silloin tällöin markkinoille tulee myös suuria uusia asiakkaita, kun esimerkiksi kunnat yhtiöittävät toimintojaan tai yritykset purkavat omia eläkekassojaan ja -säätiöitään.

Uusien asiakkaiden kalastelussa käytetyt keinot eivät ole kaikilta osin vanhojen asiakkaiden etujen mukaisia.

Helsingin Sanomat kertoi vastikään (HS 31. 5. ja 1. 6.), että eläkeyhtiöiden tapa jakaa niin sanottua tyky- eli työhyvinvointirahaa asiakkailleen on mennyt yhä villimmäksi. HS:n haastattelema vakuutusmeklari kertoi, että eläke- ja vahinkovakuutusyhtiöiden muodostamissa yhteistyöryhmissä työhyvinvointirahaa käytetään myös vahinkovakuutusten myyntityöhön.

Läheskään kaikki asiakasyritykset eivät saa tyky-rahaa. Työhyvinvointirahoina jaettavat rahat kuitenkin kerätään kaikilta asiakkailta osana työeläkemaksua.

Tarkoitushan on pohjimmiltaan hyvä, jos tyky-rahaa saaneet yritykset käyttävät rahat henkilöstönsä hyväksi ja onnistuvat parantamaan työntekijöiden työhyvinvointia. Kunnollisia tyky-rahojen käyttöä koskevia pelisääntöjä ei kuitenkaan ole.

Säännöt oli määrä luoda jo muutama vuosi sitten, kun julkisuudessa kohistiin suomalaisyliopistojen eläkesopimuksesta. Kilpailun voitti Varma, osittain juuri yliopistoille annettujen runsaiden tyky-rahojen turvin.

Alaa valvova Finanssivalvonta (Fiva) vaati tuolloin sosiaali- ja terveysministeriöltä lainsäädäntöä, jossa määriteltäisiin tyky-rahoituksen reunaehdot ja esimerkiksi se, voiko asiakassiirtojen yhteydessä luvata etukäteen, että rahat käytetään työhyvinvointiin.

Missä lainsäädäntö viipyy? Fiva aikoo kirjata määräys- ja ohjekokoelmaansa tyky-rahoja koskevat ohjeet, mutta myös lainsäätäjän pitäisi herätä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat