Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikapula ja Skotlanti ohjaavat Cameronia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Britannian pääministeri David Cameron on aloittanut voittamiensa parlamenttivaalien jälkeisen työn vaalilupaustensa lunastamiseksi. Hän on jo kiertänyt tapaamassa muiden Euroopan maiden ylimpiä päättäjiä saadakseen heidät suostumaan EU:n perussopimusten muuttamiseen.

Cameron on luvannut järjestää vuoden 2017 loppuun mennessä kansanäänestyksen siitä, haluavatko britit maansa pysyvän EU:ssa. Äänestys järjestetään mahdollisesti jo ensi vuonna.

Cameron on maalannut muiden katseltavaksi sellaisen asetelman, että Britanniassa voi syntyä EU-myönteinen äänestystulos, jos Cameron ja konservatiivit asettuvat tukemaan sellaista – ja että he tekevät niin, jos saavat neuvoteltua Britannialle myönnytyksiä.

Ajatus myönteisestä äänestystuloksesta ei ole ihan mahdoton. Tuoreen mielipidetiedustelun mukaan EU-jäsenyyden kannatus on Britanniassa nousussa. Jos tätä nostetta haluaa hyödyntää, äänestys kannattaa järjestää mahdollisimman pian.

Pew-tutkimuslaitoksen kuudessa Euroopan maassa tekemä tiedustelu kertoo, että 55 prosenttia briteistä haluaa maansa pysyvän unionin jäsenenä. Noin joka kolmas haluaa ulos. Vuonna 2013 tehdyssä vastaavassa selvityksessä lähtijöitä ja jääjiä oli yhtä paljon: 46 prosenttia vastaajista.

Selvityksen perusteella voi rakentaa kuvan siitä, millainen britti toivoo Britannian lähtevän EU:sta. Kuvassa on vähän koulutusta saanut, oikeistoa tukeva, vanhahko mies.

Tutkituista kuudesta maasta vain Saksassa suopeus EU:ta kohtaan on vähentynyt. Muualla unioni nähdään entistä myönteisemmässä valossa. Muutos vuoden 2013 selvitykseen on merkittävä.

Voiko Cameron onnistua taktiikassaan ja käännytysurakassaan? Kyllä ja ei.

Urakka ei onnistu, jos parin vuoden aikana on saatava muut jäsenmaat pehmitettyä oleellisiin muutoksiin, avattava sopimus, tehtävä siihen muutokset ja lyötävä se lukkoon.

Pehmittäminenkään ei ole ihan helppoa. Ranska kipuilee äärioikeistolaisen Front Nationalin nousun ja talousvaivojensa kanssa. Kun German Marshall Fund -ajatuspaja kyseli viime syksynä tehdyssä mielipidetutkimuksessaan eri EU-maissa, tulisiko unionin mukautua Britannian vaatimuksiin vai antaa maalle lähtöpassit, vain Ranskassa briteille osoitettiin ovea.

Tutkimukseen vastanneista ranskalaisista 52 prosenttia halusi Britannian ulos EU:sta. Vaikka Ranskan hallitus kaipaakin Britanniaa horjuttamaan Saksan valta-asemaa, sillä on suuri kiusaus olla tiukka, kun Cameronin vaatimia erivapauksia pohditaan. Saksa taas on aina muutenkin tiukka.

Jos Britannialle kuitenkin voidaan tehdä kädenojennus muuttamatta kirjauksia ja jos Cameron hyväksyy tällaisen light-version brittiäänestäjille mainostettavaksi, mahdollisuuksia on.

Cameron ei kuitenkaan ole ainoa, joka vääntää. Myös häntä painostetaan oikeaan ratkaisuun. Skotlannin kansallispuolueen johtajan Nicola Sturgeonin mukaan Skotlanti järjestää itsenäisyydestään uuden kansanäänestyksen, jos Cameronin toiminta ja kansanäänestys johtavat Britannian eroon EU:sta, vaikka enemmistö skoteista äänestäisi jäsenyyden puolesta. Skotlannissa Euroopan unionin jäsenyydellä on ollut vahva kannatus, ja kun Skotlannin kansallispuolue menestyi Britannian parlamenttivaaleissa, sillä on nyt entistä enemmän painostusvoimaa.

Sturgeon toivoo, että Cameronille tarjottaisiin light-versiota ja että tämä kuittaisi sen toivomakseen myönnytykseksi. Aikapula, ulkoinen paine ja Britannian talouden etu voivat johtaa Cameronia juuri tällaiseen ratkaisuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat